Tgrt Haber
10 Ağustos 2022 13:49 - Güncelleme : 10 Ağustos 2022 16:03

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Kur Korumalı Sistem eleştirisine İslam Memiş'ten tepki: Kolaycılık ve hayalcilik

ABD enflasyon rakamı %8,5'e geriledi. Dolar yukarı yönlü hareketlerle 18 TL’yi zorlarken Euro, gram altın ve Borsa İstanbul’da değer artışları yaşanıyor. Kripto paralarda ise iki gündür düşüşler dikkat çekiyor. İç piyasalarda işsizlik rakamının düşmesi ve Fiyat İstikrarı Komitesinin gıda ve konut fiyatlarına ilişkin önlemleri gündemde…. Ayrıca CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun  “Kur Korumalı Mevduat Sistemi”ne ilişkin eleştirileri gündemdeki diğer konu.  Haliyle vatandaş soruyor: “Dolar yükselir mi?”, “Gram altın kaç olur?” “Bitcoin düşüş trendine mi girdi?” Finans Analisti İslam Memiş, son gelişmeler kapsamında piyasaları değerlendirdi. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Kur Korumalı Sistem eleştirisine İslam Memiş'ten tepki: Kolaycılık ve hayalcilik
İslam Memiş,Dolar,Altın,ABD enflasyon rakamı,Bitcoin,Kemal Kılıçdaroğlu

Piyasaların beklediği ABD enflasyon rakamları bu ay %8,5'e geriledi.  Çift haneleri rakamlara yaklaşan enflasyon rakamı para ve altın piyasalarını derinden etkileyecek. İç piyasalarda dolar 18 TL’yi zorlarken gram altın, Euro ve Borsa İstanbul değer kazanmaya devam ediyor. Kripto paralarda ise son günlerde dikkat çekici bir düşüş yaşanıyor. Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken  Çin-Tayvan arasında artan gerilim piyasaları belirsizliğe sürüklüyor. 

Bir süredir enflasyon ve döviz kuru ile mücadele eden Türkiye’de bu ay işsizlik rakamlarının düşük çıkması piyasaları olumlu yönde etkiledi. Diğer önemli gelişme ise Fiyat İstikrarı Komitesinin özellikle gıda ürünleri ve konut fiyatlarına yönelik açıkladığı önlemler.  Bu hamlenin enflasyon rakamlarında artışı engellemesi ve özellikle fiyatlarda düşüşler meydan getirmesi bekleniyor.  Ayrıca CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun  “Kur Korumalı Mevduat Sistemi”ne ilişkin eleştirileri de gündemde… Haliyle vatandaş “Dolar yükselecek mi?”, “Altın düşecek mi?”, “Bitcoin düşüş trendine girdi mi?” gibi sorulara cevap arıyor. TGRT Haber'de Finans Analisti İslam Memiş, piyasalara ilişkin müvdeyi verdi: "Rahatlayacak." 

DOLAR KURU ATAKLARI KRİTİK 

Son işsizlik rakamlarını değerlendiren Memiş, mevsimsel etkiden dolayı yumuşak bir düşüş olduğunu kaydederek “Ancak yılın son çeyreğinde gerçek rakamları yeniden görebiliriz” ifadelerini kullandı. 

Bugün Fiyat İstikrarı Komitesi,  altıncı toplantısının ardından özellikle gıda ürünleri ve konut fiyatlarına yönelik önlemleri açıkladı. Öte yandan yeni eğitim-öğretim döneminin yaklaşılması ve tayinler dolayısıyla başta İstanbul, Ankara olmak üzere pek çok ilde kira arayanların iki katına çıkması bekleniyor. Komitenin bu hamleleri özellikle konut fiyatlarını nasıl etkileyecek? Toplantıların sık yapıldığını belirten Memiş, “Ancak otomotiv, gıda ve konut fiyatlarında gözle görülür bir düşüş görmüyoruz. Bir frenleme var, kur ataklarını gözden geçirmek lazım. 18 liraya yaklaşan ve tekrar toparlanan bir dolar kuru var. Şu an kira fiyatlarında pek gerileme yok, öğrenciler kira aramaya başladığında fiyatlar ne olur göreceğiz.” 

“KILIÇDAROĞLU’NUN ELEŞTİRİSİ KOLAYCILIK”

Dün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “İktidara geldiğimizde kur farkını değil faiz ödeyeceğiz” sözlerini değerlendiren Memiş, şunları söyledi: “2021 Kasım-Aralık aylarında dolar kurunun 18 lirayı bulduğunda muhalefetin bir çözüm önerisi sunması gerekirdi ancak sunmadı. Bu kez iktidar çözüm olarak Kur Korumalı Mevduat Sistemini ortaya koydu. Bunu eleştirmek kolaycılıktır. Ekonomi popülist söylemlerse olmaz. İktidar değişince enflasyonun yüzde 30’u görmesi, dolar kurunun 8 liraya inmesi hayalcilik. Kılıçdaroğlu’nun haklı olduğu nokta var, o da bankaların yüksek kazanç elde etmesi. Bankalar para alıyor ve satıyor. Bu denli kar eden bankalar neden vatandaşa yüksek faizle kredi veriyor ya da hiç vermiyor. Bunlarla ilgili yeni bir düzenleme yapmak gerekiyor.”

ABD ENFLASYON RAKAMI TAHMİNİ! BİTCOİN ÇAKILACAK MI? 

“Vatandaşın dolara ilgisini azaltmak için içeride güven ve istikrar olması gerekiyor” diyen Memiş, ancak vatandaşların döviz talebine ilgisinin çok yüksek olmadığına dikkat çekerek “Vatandaşın kur garantisi var. Yatırımcının kaybı yok” ifadelerini kullandı.

Bir süredir yükselişini sürdüren kripto paralarda son iki gündür düşüşler yaşanıyor. Vatandaş soruyor: Kripto paralar düşüş trendine mi geçti? Memiş, “ABD enflasyon rakamları piyasalarda rahatlamayı gündeme getirebilir. Bitcoin’de 22 bin ile 27 bin dolar aralığını takip etmek gerekiyor. 22 bin dolar seviyesi güçlü bir destek seviyesi.” 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...