Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Eylül 2015 15:28

Kilosu tam 4 bin lira

Geçen yıl ilk kez üretilen ve kilosu 4 bin liradan satılan beyaz çay üreticisi ürününü kendisine saklıyor, satmıyor.

Kilosu tam 4 bin lira
beyaz çay,rize,

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çay üretimi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sezonu yaklaşık 650 bin ton yaş çay alımı ile kapatmayı düşündüklerini kaydeden Sütlüoğlu, geçen yıl ilk kez üretilen ve kilosu 4 bin liradan satılan beyaz çayın bu yılki rekoltesinin ise 772 kiloda kaldığını açıkladı.
Sağlık açısından faydası kanıtlanan beyaz çayı vatandaşların kendi kullanımları için ayırarak satmadığını belirten İmdat Sütlüoğlu, rekoltenin bu nedenle düşük kaldığını söyledi.Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 29 Nisan’da başlayan yaş çay kampanyası döneminde 618 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini belirterek, verimli bir üçüncü sürgün dönemi geçirdiklerini kaydetti, sezonu 650 bin ton yaş çay alımı ile kapatmayı planladıklarını açıkladı. Çay alımlarında bayram öncesi randevulu sistem yerine serbest alım sistemine geçtiklerini anlatan Sütlüoğlu, "Bayramda 2 gün boyunca çay alımı olmayacak. Yani, randevulu olarak çay satacak olan vatandaşlarımız mağdur olacak. Bu nedenle serbest çay alımına geçtik. Herkesten eşit şartlarda çay alımı yapıyoruz. Adaletli bir uygulama oldu. Bu durum üreticilerimize SMS ile duyuruldu" dedi.

TERÖR OLAYLARI KURU ÇAY SATIŞLARINI ETKİLİYOR

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşanan terör olaylarının o bölgelere kuru çay sevkiyatını zorlaştırdığını anlatan Sütlüoğlu "Sigorta firmaları bu bölgeye nakliye yapan firmalara ait araçları sigorta yapmamaya başladı. Bu nedenle o bölgelere çay sevkiyatında bazı sorunlar yaşandı. Ancak vatandaşlarımızı mağdur etmemek için çay sevkiyatını sürdürmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

‘GOLDEN İSTANBUL’ İHRACAT MARKASI SEÇİLDİ

Dünya pazarlarına açılmak için uluslararası organizasyonlara katıldıklarını anlatan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Dış pazarlara, ‘Golden İstanbul’ adı altında yeni çay markası ile girmeyi hedefliyoruz. Öncelikle Rusya pazarına bu marka ile adım atacağız. Daha sonra bu marka ile Avrupa ve Arap ülkelerine açılacağız. Dünyadaki pazar payımızı bu marka ile genişletmeyi hedefliyoruz. Bu bizim ihracat markamız olacak" dedi.

VATANDAŞ BEYAZ ÇAYI SATMIYOR, KENDİNE SAKLIYOR

İlk kez geçen yıl 1531 kilo beyaz çay tomurcuğundan 370 kilogram beyaz çay üretildiğini belirterek kilosunun 4 bin liradan satıldığını hatırlatan Sütlüoğlu, bu yıl 772 kilo tomurcuk alındığını ve rekoltenin geçen yıla oranla yarı yarıya azaldığını söyledi. Sütlüoğlu, "İmparatorların çayı olarak bilinen beyaz çay çok değerli. sağlık açısından değeri son derece yüksek. Dünyada çok kısıtlı üretildiği için her zaman bulunamayan bir ürün. Çok yüksek oranda antioksidan özelliği var. Gençleştirme, cilt güzelliği, yaşlanmayı önleme ve zayıflatma özelliğinin yanı sıra anti kanserojen olduğu da dünyaca biliniyor. Bu özelliklerinden dolayı vatandaşlarımız toplayarak kuruttuğu beyaz çayı kendi kullanımı için ayırıyor, satmıyor. Bu nedenle rekolte geçen yıla oranla çok düşük kaldı" diye konuştu.

Sütlüoğlu, Japonya’da yürütülen ve kanserli hücreleri yok ettiği tespit edilen beyaz çayın gıda takviyesi ve ilaca dönüştürülmesi ile ilgili çalışmaların Çaykur bünyesinde sürdürüldüğünü de sözlerine ekledi. DHA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...