Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Ağustos 2015 11:14

Kırmızı etteki fiyat artışına ilk müdahale

Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışa müdahale etmek amacıyla dün düğmeye bastı.

Kırmızı etteki fiyat artışına ilk müdahale
kırmızı,et,müdahale,

Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et fiyatlarında yüzde 30'lara varan artışa müdahale etmek amacıyla dün 3 bin 200 tonluk donmuş karkas et alım ihalesi yaptı.
İhalesi yapılan etlerin bu ay içinde piyasaya girmesi sağlanacak. Bu etler, şarküterilere ve yemek sanayicilerine verilecek. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral, Kurban Bayramı'na kadar daha yüksek miktarlı et ithalatının süreceğini belirterek, "Sonbaharda canlı hayvanların da piyasaya girmesiyle hedefimiz et fiyatının 23.5 TL'ye inmesi. Şu anda maliyete göre yüzde 10'luk bir fiyat balonu var" dedi
Et ve Süt Kurumu'nun müdahalesine yönelik olarak Genel Müdür Kasım Piral, şu mesajları verdi:
DAHA BÜYÜK DİLİMLERLE ALIM OLACAK: Kırmızı et fiyatındaki hareketlilik üzerine piyasaya müdahale kararı alındı ve bu ihale yapıldı. Son 1 yıldaki fiyat artışı yüzde 28 civarında oldu. Piyasayı karkas et ile dengelemeye çalışacağız. Piyasanın ihtiyacına göre ihaleler ve müdahale devam edecek. İhtiyaca göre daha büyük dilimler halinde ihale yapılacak.
AMAÇ PSİKOLOJİK ETKİYDİ: 3 bin 200 ton az bir miktar ama yine de piyasaya etkisi olur. Bu ihaledeki amaç, müdahale kurumunun varlığını ortaya koymaktı. Piyasaya önümüzdeki süreçte daha büyük alımla müdahale edeceğiz. Psikolojik etkisi de olacak. Et girişi ağustos ayı içinde yapılacak ve operasyon başlayacak.
ARTIK SOĞUTULMUŞ ET ALACAĞIZ: Canlı hayvan ithalatının piyasaya etkisi uzun vadeli oluyor. Karkas et daha kısa vadede çözüm ve anlık müdahale için kullanıldı. Dondurulmuş olarak girecek karkas ete şarküteri sanayicileri ve yemek sanayicilerinin ihtiyacı var.
HELAL KESİMLİ ET GELECEK: AB'nin hayvan hastalıklarında akredite ülkelerinden, helal kesimli etler gelecek.
FİYATLAR YÜZDE 10 GEVŞER: Hedefimiz şu anki piyasa fiyatlarının yüzde 10'luk gevşemesi. Türkiye'de hedeflediğimiz fiyat, 23.5 TL. Şu anki üretim maliyetlerine göre bu fiyat makul. Yüzde 10'luk bir volüm var maliyetlerin üzerinde.
KURBANA KADAR SÜRECEK: Bu müdahaleyi ağustos ve eylül için öngörmüştük. Kurban Bayramı sonrası gelişmelere bakacağız. Ancak bayramla birlikte et arzı ve fiyat gevşemesi olur. Yıl sonuna kadar da fiyatta hareketlenme olmaz. Sonbaharda da piyasaya et arzı olur ve fiyatta istikrar oluşur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...