Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Ocak 2022 11:15

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası ne kadar, kaç TL, nasıl ödenir? 47/1-b trafik cezası nedir, ceza puanı kaç, nasıl itiraz edilir?

"Kırmızı ışıkta geçmenin cezası kaç para, nasıl ödenir? 47/1-b trafik cezası taksitle ödenir mi? 47/1-b trafik cezasına nasıl itiraz edilir, ceza puanı kaç?" soruları vatandaşlar tarafından sık sık araştırılıyor. Kara yollarında belirlenen ışık kurallarına riayet etmeyen sürücülerin ödemek zorunda olduğu 47/1-b trafik cezasını (kırmızı ışıkta geçme cezası) ödemek için ne yapmak gerekir, indirimli ödenir mi? Detaylar haberimizde...

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası ne kadar, kaç TL, nasıl ödenir? 47/1-b trafik cezası nedir, ceza puanı kaç, nasıl itiraz edilir?
47/1-b,kırmızı ışık,trafik cezası,egm

Kırmızı ışıkta geçen araç sürücülerine uygulanan trafik cezasının ne kadar olduğu, ceza puanı ve itiraz etmenin yolları milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. 47/1-b olarak bilinen kırmızı ışıkta geçme/yeşil ışıkta durma cezası, trafikte ışık kurallarına uymayan sürücülere uygulanıyor. Trafik cezasını indirimli ve taksitle ödemek isteyenlere ise, 47/1-b cezasını ödemek isteyenler için detaylar haberimizde...

47/1-B TRAFİK CEZASI NE KADAR, KAÇ PARA? | KIRMIZI IŞIKTA GEÇMENİN CEZASI KAÇ TL?

 47/1-b cezası, kırmızı ışıkta geçen sürücülere uygulanır ve kırmızı ışıkta geçmenin cezası 314 Türk Lirası'dır. 

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası ne kadar, kaç TL, nasıl ödenir? 47/1-b trafik cezası nedir, ceza puanı kaç, nasıl itiraz edilir?

47/1-B TRAFİK CEZASININ EHLİYET CEZA PUANI KAÇTIR?

Kara Yolları Trafik Kanunun 47. maddesindeki açıklamaya göre, kırmızı ışıkta geçen sürücülere kırmızı ışıkta geçme cezası uygulanır ve 47/1-b olarak bilinen bu cezanın, 20 ehliyet ceza puanı vardır.

47/1-B TRAFİK CEZASINI İNDİRİMLİ ÖDENİR Mİ? | KIRMIZI IŞIKTA GEÇMENİN CEZASINI ÖDEME

47/1-b cezası alan kişilerin, kırmızı ışıkta geçmesi ya da yeşil ışıkta durması sebebi ile uygulanan cezayı belirlenen süre içinde ödemesi gerekmektedir. 47/1-b cezası, sürücüye tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde, ceza tutarına %25 oranında uygulanmaktadır. 314 liralık cezayı, 235,5 TL olarak ödeyebilmektedir. 

47/1-B TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR? | ÖDEME EKRANI

Trafik cezaları e-Devlet sistemine işlendiği için, kişinin kendisine tebliğ edilmeden önce de cezayı görme ve ödeme imkanı bulunmaktadır. 47/1-b cezasını ödemek isteyen sürücüler kredi kartı ya da taksitle ödeme yapabilir. Ceza tutarını taksit ile ödemek isteyen araç sürücüleri, vergi dairesine başvurarak ilk taksidi peşin ödedikten sonra, geriye kalan taksitleri ise 3 taksit şeklinde tamamlayabilir. Böylece trafik cezası dört taksit ile ödenmiş olur.
47/1-b cezasını ödemek isteyen sürücüler, “trafik cezalarının ödemek şekli” adlı Kara Yolları Trafik Yönetmeliğinin 164. Maddesindeki gibi, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen PTT ve bankalara ödeme yapabilir. Trafik cezasını ödemek isteyenler farklı kurumlar aracılığı ile de işlemlerini tamamlayabilir:

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası ne kadar, kaç TL, nasıl ödenir? 47/1-b trafik cezası nedir, ceza puanı kaç, nasıl itiraz edilir?

 

 

KIRMIZI IŞIKTA GEÇENLERİN EHLİYETİNE EL KONULACAK! 

Aynı yıl içinde birden çok kez kırmızı ışığa aykırı davranan ve kuralları ihlal eden sürücülerin ehliyetlerine el konulmaktadır. 

  • Son bir yılda 3 kez ihlal edenlerin ehliyetine 30 gün
  • Son bir yılda 6 kez ihlal edenlerin ehliyetine 45 gün
  • Son bir yılda 9 kez ihlal edenlerin ehliyetine 60 gün el konulmaktadır. 

 

47/1-B TRAFİK CEZASINA İTİRAZ ETMEK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

47/1-b trafik cezasına neden itiraz ettiğinizi belirten dilekçeyi yazıp, varsa somut delilinizi gösteren belgeler ile Sulh Ceza Hakimliklerine sunulmak üzere hazırlayabilirsiniz. İtiraz için gerekli belgeler:

  • 47/1-b trafik cezası fotokopisi
  • 47/1-b trafik cezası tebligatı fotokopisi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Kimlik fotokopisi
  • Ehliyet fotokopisi

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...