Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Kasım 2019 13:53

Kış lastiği takma ücreti 60 liradan başlıyor

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kullanılması gereken kış lastiğini değiştirme ücreti, ebada göre 60 ile 100 lira arasında değişiyor.

Kış lastiği takma ücreti 60 liradan başlıyor
kış lastiği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği  yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin  hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz  konusu yetki, bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor.

Araçların denetimi, bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra  Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır  kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından  yapılıyor.
 
Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak ve 1 Nisan  2020'ye kadar devam edecek.
 
Kurala uymayan araçların sürücülerine 625 lira ceza kesilecek. Kış  lastiği takmama cezası, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden  değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2020 itibarıyla güncellenecek.
 
"7 derecenin altında yüksek güvenlik sağlıyor"
 
Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için  uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış  şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor.
 
Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış  lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması  önlenmeye çalışılıyor.
 
Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve  çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik  sağlıyor.
 
"Araca uygun kış lastiği seçilmeli"
 
Petlas Pazarlama Müdürü Erkal Özürün, AA muhabirine, hava  sıcaklıklarının 7 derecenin altına düşmesiyle yaz lastiklerinin hamurundaki  bileşenlerden dolayı yola tutunmada sorun oluşturduğunu söyledi.
 
Aracın bir parçası olan lastiğin, uygun nitelikte seçilmesi  gerektiğini dile getiren Özürün, bunun için aracın orijinal ölçüsündeki kış  lastiğinin tercih edilmesinin doğru olacağını vurguladı.
 
Özürün, kış lastiğinde otomobil, hafif ticari, SUV, otobüs, kamyonu da  dahil edersek yaklaşık 300 çeşit lastik bulunduğuna işaret ederek, "Otomobil  grubu binek lastikleri en ucuzu 250 lira ile 2 bin 500 lira arasında değişebilir.  Çok büyük, performanslı otomobil lastiklerinin fiyatları çok yüksek oluyor. Ama  ortalama 300 lira civarında. En çok kulanılan ölçü ise 205-55-16. Binek araçlar  için 4 lastiğin değişim ücreti ise 60 ila 100 lira arasında değişiyor." diye  konuştu.
 
 "Saklama koşulları lastiklerin ömrü açısından önemli"
 
Lastikçilerin, lastik oteli hizmetinin değişim dahil ortalama 200  lirayı bulduğunu dile getiren Özürün, "10 güne kadar kış mevsimi kendini  göstermeye başlayacak. Bu nedenle kış lastiklerinin değişimi son ana  bırakılmamalı." dedi.
 
Kış lastiğinin, yaz lastiğinden farklı olarak sezonda 4 ay  kullanıldığını belirten Özürün, "Yaz ve kış lastiğinin saklama koşulları da  lastiklerin ömrü açısından önem taşıyor. Güneş görmeyen, aşırı sıcak ve aşırı  soğuk cihazlardan uzakta saklanması gereken lastikler, üst üste istif  edilmediğinde herhangi bir zarar görmeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...