Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Haziran 2021 10:43

Kısa çalışma ödeneğinde süre bugün doluyor

Mart 2020'den beri devam eden kısa çalışma ödeneği desteğinde süre bugün doluyor. Yeni bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Kısa çalışma ödeneğinde süre bugün doluyor
kısa çalışma ödeneği,,işten çıkarma,

Kovid-19 salgını sürecinde işi, işçiyi ve işvereni korumak amacıyla şartlar esnetilerek 2020'nin Mart ayından beri uygulanan kısa çalışma ödeneğinde süre yarın sona eriyor.

Aşılamanın hızlanmasıyla birlikte yasakların da yavaş yavaş askıya alınmasının ardından çalışanı işten çıkarma yasağı da yarın son bulacak.  Ancak işveren kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar devam etmesini istiyor.

Kısa çalışma ödeneği daha önce bir kez uzatılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs, haziranı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı aldık" açıklamasında bulunmuştu. Karar 1 Nisan itibariyle yürürlüğe girmişti.

YÜZBİNLERCE KİŞİ ‘AHLAK VE İYİ NİYET KURALI’NDAN İŞSİZ KALDI

Fesih yasağında işçi çıkarmanın tek istisnası ise İş Kanunu 25. Madde’deki ahlak ve iyi niyet kurallarına uymama olarak belirlenmişti. Bazı işverenler bu durumu kullanıp işçi çıkışı yapıyorlardı. Bu madde işçiler için ağır ithamları içeriyor, cinsel tacizden, uyuşturucu kullanımına, hırsızlıktan saldırıya kadar birçok ağır suçun bulunduğu 25. Madde dolayısıyla atılan işçiler mağdur oluyordu. Sosyal Güvenlik Kurumu konuya ilişkin, "Geçmiş dönem SGK verilerine göre işten ayrılış nedeni 'Kod-29' olarak belirtilen çalışan sayısı yıllara göre 2019'da 194 bin 524, 2020'de 176 bin 662'dir. Fesih kısıtından önceki dönemde aylık ortalama 17 bin çalışanın işten ayrılış nedeni 'Kod-29' olarak bildirilmiş iken fesih yasağından sonraki dönemde bu sayı daha düşük olup aylık ortalama 15 bin kişidir” açıklaması yapılmıştı.

ÜCRETSİZ İZİNLER BİTİYOR

Öte yandan 30 Haziran itibariyle fesih yasağı ve dolayısıyla tek taraflı ücretsiz izne gönderme hakkı veren geçici onuncu madde hükümleri ortadan kalkıyor. 

Yeni bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı ise henüz bilinmiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...