Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Eylül 2016 15:13

Konut kredisinde KDV muafiyeti var mi?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı günlerdir kamuoyunda tartışılan konut kredisinde KDV muafiyetine ilişkin açıklama yaptı.

Konut kredisinde KDV muafiyeti var mi?
konut kredisi, KDV muafiyeti

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca konutta Katma Değer  Vergisi (KDV) oranlarının düşürülmesi nedeniyle, konut kredisi kullanan  müşterilerin bankalara başvurarak iade alabileceklerine yönelik haberlerin  gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, konut kredilerinde KDV muafiyetinin söz konusu  olmadığı bildirildi. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, tüketiciler tarafından ticari  bankalardan kullanılan konut kredilerinin KDV ve dolayısıyla da muafiyet ile  herhangi bir ilgisi bulunmadığı, bankaların kullandırılan krediler dolayısıyla  KDV mükellefiyet ve sorumlulukları olmadığı ifade edildi.
 
Açıklamada, Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca konut satışında vergi  mükellef ve sorumlularının, işlemi gerçekleştiren tüketici ile tüketiciye konutun  teslimini yapan veya satışa ilişkin faturayı düzenleyen müteahhit ya da inşaat  şirketi olduğu vurgulandı. KDV mükellefiyetini doğuran olayın tapu devrinin  yapılması, satışa ilişkin fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi esnasında  meydana geldiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
  
"Bilindiği üzere, Resmi Gazete’de yayınlanan 2016/9153 sayılı Bakanlar  Kurulu Kararı ile net alanı 150 metrekare üstü konutlar ile 2012/4116 sayılı  Bakanlar Kurulu kararının ilgili maddesinde belirtilen ve metrekare birim değeri  kararnamenin yayınlandığı tarihte bin lira ve üzerinde olan konutlara ilişkin  olarak 8 Eylül 2016 tarihi ile 31 Mart 2017 tarihide dahil olmak üzere bu  tarihler arasında yapılacak olan teslimlerde yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8  olarak uygulanacağına ilişkin düzenleme yapıldı.
 
Bu düzenleme uyarınca, satış bedelleri sözleşmelerde yüzde 18 KDV  oranı üzerinden belirlenen konutların 8 Eylül 2016 ve 31 Mart 2017 tarihleri  arasında teslimlerinin yapılması yada faturalarının düzenlenmesi durumunda,  teslim tarihleri itibariyle düzenlenecek satış faturalarında KDV oranı yüzde 8  olarak uygulanacak. Bu durumda, satışa konu konut bedelleri ilgili dönemde  yürürlükte olan yüzde 18’lik KDV oranı uygulanarak belirlenen konut satış  sözleşmeleri için tüketiciler, konut teslimlerinin de Bakanlar Kurulu Kararı  uyarınca 8 Eylül 2016 ve 31 Mart 2017 tarihleri arasında yapılması durumunda KDV  oranında verginin yüklenicisi olan tüketiciler lehine yapılan değişiklikten  yararlanmak üzere satıcılardan hakkaniyet ilkesi uyarınca bedel indirimi talep  edebilecekler."
 
Söz konusu düzenlemenin asıl amacının ekonominin canlanmasını teşvik  etmek olduğu belirtilen açıklamada, hem kredi faiz oranlarının hem de KDV  oranlarının indirilmesiyle satış fiyatlarının düşmesinin tüketicilerin konut  edinmeleri için yüklendikleri maliyetlerin azalması amacına hizmet edeceği ifade  edildi.
 
Bu kapsamda tüketicilerin belirtilen şartları taşımak kaydıyla  sözleşme revizyonu için iadesi talep edilecek bedele ilişkin olarak, Tüketicinin  Korunması Hakkında Kanun kapsamında uyuşmazlıkların değerine göre, Tüketici Hakem  Heyetlerine veya Tüketici Mahkemelerine başvurabileceği kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...