Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Haziran 2021 11:05

Konut satışı son bir yılın en düşük seviyesinde

Türkiye'de mayıs ayında 59 bin 166 konut satıldı. Buna göre; geçen yılın aynı dönemine göre artış olsa da konut satışında son bir yıl içindeki en düşük seviyeye gelindi.

Konut satışı son bir yılın en düşük seviyesinde
tüik,konut,satış,ekonomi,ev

Son 2 aydır hareketlilik yaşanan emlak piyasasında mayıs ayında durgunluk başladı.

FAİZ ARTIŞI VE TAM KAPANMA DÜŞÜŞE YOL AÇTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ait konut satış verilerini paylaştı. Buna göre satışlar geçen yılın aynı dönemine göre artsa da, bir önceki aya göre düşüş yaşandı. Ayrıca konut satışı son bir yıl içindeki en düşük seviyeye geldi. Söz konusu düşüşte konut kredisi faizlerinin artması ve mayıs ayının ilk 15 günlük sürecinde uygulanan tam kapanma kararı etkili oldu.

EN ÇOK KONUT İSTANBUL'DA SATILDI

Ülke genelinde mayıs ayı boyunca toplam 59 bin 166 konut satıldı. Satışlar 95 bin 863 konutun satıldığı nisan ayına göre yüzde 38,28 düştü ama 2020 yılının mayıs ayına göre yüzde 16,2 arttı.

Mayıs ayında konut satışının en çok gerçekleştiği şehir, 11 bin 356 konut ile İstanbul oldu. İstanbul, yüzde 19,2 oranıyla konut satışlarında en büyük pay sahibi oldu. İkinci sırada 5 bin 653 konut satışı ve yüzde 9,6 payla Ankara, üçüncü sırada ise 3 bin 298 konut satışı ve yüzde 5,6 payla İzmir yer aldı. Konut satış sayısının en az olduğu iller ise sırasıyla Ardahan, Hakkari ve Bayburt oldu. Ardahan'da 7, Hakkari'de 11, Bayburt'ta ise 26 konuk satıldı.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞI AZALDI

TÜİK verilerine göre, mayıs ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,9 düşüş göstererek 10 bin 560 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise yüzde 17,8 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda da en yüksek pay yine İstanbul'a ait. Kentte 2 bin 210 ipotekli konut satışı gerçekleşti ve toplam satıştaki oranı yüzde 20,9 oldu. Hakkari ve Şırnak'ta hiç ipotekli konut satışı yapılmazken Ardahan'da sadece bir ipotekli konut satışı gerçekleşti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...