Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Temmuz 2022 06:24 - Güncelleme : 31 Temmuz 2022 07:21

Konut satışında hız kesildi: İlan sayısı arttı, satışlar düştü! Sosyal konut projesi ile asgari ücretli ev alabilecek

Konut fiyatlarında fahiş artış satışları frenledi. Haziran ayında satışlarda Eylül 2021’den bu yana en düşük artış olarak kaydedilirken Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesinin ise detayları belli oldu. Gençler, emekliler, dar gelirliler ile şehit ve gazi yakınlarının yararlanacağı projede arsa ve inşaat maliyetleri ise devlet tarafından sübvanse edilecek. Böylece konut sektöründe artan fiyatlar da dengelenecek.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Konut satışında hız kesildi: İlan sayısı arttı, satışlar düştü! Sosyal konut projesi ile asgari ücretli ev alabilecek
konut,satış

Pandemi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sonrası konut fiyatları katlandı. Ev fiyatları 1 milyonu aşarken yaşananlara bir de fırsatçılar eklenince vatandaşın ‘konut alma’ hayali adeta suya düştü. Yılbaşından bu yana satılık konut fiyatları yüzde 185, kiralık konut fiyatları ise yüzde 135 oranında artış gösterdi. Araştırmalara göre fiyat artışları oldukça konut satışlarında düşüşler gözlenmeye başlandı. Şubat ayında konut satışları bir aya göre yüzde 37 artarken fiyatların artmaya başladığı aylarda; yani mart ayında bir önceki aya göre yüzde 29, nisan ayında yüzde 38 artış gösterdi. Ancak fiyatların en yüksek seviyesine geldiğinde haziran ayında yüzde 11 ile sınırlı kaldı.

EYLÜL 2021’DEN BERİ İLK

Böylelikle konut satışlarında eylül 2021'den bu yana en düşük artış kaydedildi. Sektör temsilcileri konut sektörünün hareketli olduğunu ve satışların devam ettiğini ancak fırsatçılar nedeniyle yükselen fiyatlardan dolayı satışlardaki ivmenin azaldığını ifade ediyor.

İLAN SAYISI YÜKSELİYOR

Konut fiyatlarının artması ev sahiplerini de harekete geçirdi. Dairesini en yüksek fiyattan satmak isteyenler ilan sitelerine başvurdu. Hatta konutlar ihtiyaç olmadığı hâlde çok yüksek rakamdan satışa çıktı. Bu da sektörde bir ‘kar topu’ etkisi oluşturdu. Kendi evinin fiyatını ekspertize sunmadan kendi iradesiyle belirleyen ev sahibi, yüksekten çıkan ilanları baz alarak fiyat belirledi. Bu psikoloji fiyatların yükselmesine ve satışların düşmesine sebep oldu. Mevcutta İstanbul’da satılmayı bekleyen 325 bin konut bulunuyor. Bu rakam geçen yıl 250 bin civarındaydı. Aynı şekilde geçen yıl 24 bin olan kiralık konut sayısı ise bugün 36 bine yükselmiş durumda.

‘1+1 DAİRE 2 MİLYON OLMASIN’

Emlakçılar artan fiyatlar sebebiyle satışların hız kestiğini belirterek “Karşı komşu fiyatını artırdı, benim evim daha iyi, fiyatı da daha yüksek olmalı’ mantığıyla artan fiyatlar zirveye ulaştı. Kimse 1+1 daireye 2 milyon TL vermek istemiyor. Yabancı alımı var ancak oturmak isteyen veya yatırım için düşünen vatandaş konuta ulaşamıyor. Hâliyle satışlar yavaşladı. İlanlarda çok ev var ama alan var mı, ona bakmak lazım. Sektöre acilen bir düzenleme getirilmeli. Ekspertiz ile fiyat belirlenerek satışa çıkılmalı” dedi. Sektör temsilcileri temmuz ayında konut satış rakamlarının daha da düşeceğini belirterek “Yaz döneminde insanlar tatile çıktı, araya bayram da girdi. Konut satışı azaldı. Fiyatların da düşeceği beklentisi ile insanlar alımlarını erteliyor. Yabancıya satışta da 250 bin dolarlık vatandaşlık şartı, 400 bin dolara çıktı. Kiraya da yüzde 25 sınırı geldi. Dolayısıyla sektördeki köpüğün zamanla alınacağını ve fiyatların yerine oturacağını tahmin ediyoruz” diyorlar.

KONUT PROJESİNİN DETAYLARI BELLİ OLDU

Öte yandan Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin detayları belli oldu. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından dar gelirli haneleri ev sahibi yapmayı amaçlayan proje ile bir asgari ücretli hane rahatlıkla konut sahibi olabilecek.

ASGARİ ÜCRETLİYE UCUZ KONUT

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, proje çerçevesinde talep toplamak için valiliklere yazı gönderildiğini belirterek “Projeyi 81 ilde yapacağız” dedi.

Kurum vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olacağını ifade ederek şu bilgileri verdi:

20 yıla kadar taksit imkanı sunuyoruz. Projede gençler, emekliler, dar gelirliler ile şehit ve gazi yakınları kendilerine ayrılan kontenjandan yararlanacak. Detayları ağustos ayı ortasında Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olacak. Şunu söyleyebilirim; asgari ücretli bir hanenin erişebileceği şartlarda ve büyüklüklerde olacak. Evi olmayan vatandaşları ev sahibi yapacağız.

SEKTÖRÜ CANLANDIRACAK ADIM ATILACAK

Projenin devletin inşaat maliyetleri ve arsa konusunda gerekli sübvansiyonları sağlayacağını vurgulayan Kurum “Böylece hem piyasadaki fiyatları dengelemiş olacağız hem de inşaat maliyetlerinden dengeyi sağlayacak argümanı ortaya koyacağız. Gerek inşaat malzemesi gerek istihdam noktasında inşaat sektörünü canlandıracak bir adım atıyoruz. Bunun yanında altyapılı arsalarımızı yine sürece dahil edeceğiz. Yaşayan bir proje olacak” diye konuştu.

Bakan Kurum yabancılara konut satışlarının fiyatları artırdığı yönündeki iddialarla ilgili olarak ise şunları kaydetti:

Yabancıya yatırımcı Türkiye'ye güvenip geliyor.  Zaten yabancıya konut satışının payı yüzde 3-4 civarında. Onu dengeleyecek arzı da zaten piyasaya süreceğiz.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Bülent 31 Temmuz 2022 21:09

Karı koca memur asgari ücretle geçiniyorsunuz diyor saçmalık değilmi

Sonraki Haber Yükleniyor...