Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Mart 2022 15:40 - Güncelleme : 21 Mart 2022 15:44

Konutta KDV indirimi nedir? Konutta ikili KDV sistemi nedir? Kademeli KDV dönemi geliyor!

"Konutta KDV oranı düşecek mi? Konutta KDV oranı yüzde kaç?" soruları konut KDV’lerinde indirim yapılacağı haberinin ardından ev almak isteyen vatandaşlar tarafından en çok merak edilenlerin başında yerini aldı. Temel gıda ürünlerine yapılan KDV indirimi sonrasında konutta da KDV indirimi projesinde sona gelindi. Peki konutta KDV indirimi olacak mı? Konutta ikili KDV sistemi nedir? İşte ev almak isteyenler için sevindirici haberin tüm detayları…

İkili sisteme göre, 150 metrekarenin üstünde olan konutlara, KDV yüzde 18 olarak uygulanacak
İkili sisteme göre, 150 metrekarenin üstünde olan konutlara, KDV yüzde 18 olarak uygulanacak

Konutta KDV indirimi yapılması için ikili KDV sisteminin devreye sokulması planlanırken ev almak isteyen vatandaşlar bu sistemin ne olduğunu ve ne kadar indirim olacağını merak ediyor. 150 metrekareyi aşan konutlarda ikili KDV sistemine geçileceği belirtildi. Peki, ikili KDV sistemi nedir, konutta KDV indirimi var mı? Konutta KDV oranı yüzde kaç? İşte ev almak isteyenler için sevindiren indirim haberinin tüm detayları...

KONUTTA İKİLİ KDV SİSTEMİ GELİYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan konut sektöründe KDV düzenlemesinde sona gelindi. Ev almayı planlayan kişilere ve inşaat sektörüne fayda sağlayacağı düşünülen düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak.

Temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesinin ardından bu kez de emlak sektörüne el atan Hazine ve Maliye Bakanlığı, tüketici ve sektörden gelen talepleri değerlendirerek ikili sistemi hazırladı. Böylece 150 metrekarenin üzerindeki yüzde 18'lik KDV yükünün azaltılması bekleniyor. Hesaplamada konutun değeri, metrekare birim fiyatı üzerinden hesaplanacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gıdada ilk adımı attıklarını, KDV'nin sadeleştirilmesine yönelik çalışmaların Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulduktan sonra adım adım uygulanacağını duyurdu. Konutta KDV indiriminin ne olduğunu merak edeler için haberimizde detaylarıyla anlattık. Gelir İdaresi Başkanlığı odalar, sektör temsilcileriyle gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında ikili KDV sistemine yönelik kapsamlı bir çalışma yaptı.

KONUTTA KDV İNDİRİMİ NEDİR?

Yüksek enflasyon sonucunda fiyatlarda görülen aşırı yükseliş vatandaşı zor durumda bırakırken gelen yoğun talepler sonrasında hükümetten KDV indirimi adımı atılmıştı. Temel gıda ürünlerinde KDV indirimine gidildikten sonra bir nebze olsun rahatlayan vatandaş bu sefer ev fiyatlarında da bir indirim haberi bekliyordu. Beklenen haber konutta KDV indirimi için ikili sistem yöntemiyle çözülmeye çalışılacak. Konut fiyatlarında yaşanan ciddi yükselişler dar gelirlinin ev alma hayallerini iyice ortadan kaldırırken sektörden gelen yoğun talepler doğrultusunda yeni düzenlemeye gidilecek.

Ev almak isteyen vatandaşlar için fiyatların yüksekliği ciddi bir probleme yol açarken gelen talepler doğrultusunda hükümetten atılan adımda konut fiyatlarında KDV indirimi uygulanacak. Hem ev almak isteyen vatandaşların yararına olacak hem de emlak sektörünü canlandırmak için yeni bir model devreye giriyor. 150 metrekareyi aşan konutlarda ikili KDV sistemi geliyor.

Konutta KDV indirimi nedir? Konutta ikili KDV sistemi nedir? Kademeli KDV dönemi geliyor!

Konut fiyatlarındaki yüksek fiyatları düşürmek ve sektörü canlandırmak için atılan yeni sistemde, 150 metrekareyi aşan konutlarda ikili KDV sisteminin piyasayı düzenlemesi bekleniyor.

Örneğin 155 metrekare bir dairede mevcut sistemde olduğu gibi 150 metrekareye kadar olan kısım için yüzde 1- 8 KDV söz konusu olacak.

5 metrekarelik bölüm yüzde 18 KDV'ye tabi olacak. Kademeli vergi indirimi konutta metrekare oyununa da son verecek.

KONUTTA KDV ORANI NE KADAR, DÜŞECEK Mİ?

Konut fiyatlarında şimdiye kadar yüzde 18 KDV uygulanıyordu. Fiyatların aşırı yükselmesinin ardından ev fiyatları neredeyse hayal olmaya başlamıştı. Ev fiyatlarında yaşanan yüksek fiyatlara dur demek isteyen vatandaş isyan noktasına geldi. Yapılan son düzenlemelerin ardından ev fiyatlarına uygulanan KDV oranlarının düşürülmesi planlanıyor.

KONUTTA İKİLİ KDV SİSTEMİ NEDİR?

Konutlarda yaşanan yüksek fiyatların ve usulsüzlüklerin önüne geçmek için yapılan toplantı sonrasında konutta indirimi sağlamak adına ikili KDV sistemine geçildi. Konutta ikili KDV sistemi ile yapılan usulsüzlüklerinde önüne geçilmiş olacak. Konutlarda 2 metreyi geçti diye yüzde 18 KDV ödememek için daireleri küçük gösterme gibi usulsüz uygulamalara gidilmesi nedeniyle yeni bir düzenleyle bunun önüne geçilecek. Maliye, çalıştaylarda 150 metrekareyi aşan konutlara vergi indiriminden ilk konutta binde 20 olan harcın düşürülmesine kadar gelen bütün talepleri değerlendirdi. Kademeli KDV oranı konusunda görüş birliği oluşurken ev alan vatandaşların karşılaştığı önemli sorunlardan biri olan metrekare oyunu da sona erecek. Böylelikle projede, satışta, tapuda evin net metrekaresinin kullanılması teşvik edilecek.

155 metrekare bir dairede mevcut sistemde olduğu gibi 150 metrekareye kadar olan kısım için yüzde 1-8 KDV söz konusu olacak.

Konutlarda 2 metreyi geçti diye yüzde 18 KDV ödememek için daireleri küçük gösterme gibi usulsüz uygulamalara gidildiğine de dikkat çekildi. Maliye, çalıştaylarda 150 metrekareyi aşan konutlara vergi indiriminden ilk konutta binde 20 olan harcın düşürülmesine kadar gelen bütün talepleri ajandasına aldı.

Kademeli KDV oranı konusunda görüş birliği oluştu. Böylece ev alan vatandaşların karşılaştığı önemli sorunlardan biri olan metrekare oyunu da sona erecek. Projede, satışta, tapuda evin net metrekaresini kullanmayı teşvik edecek.

İKİLİ KDV SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Mevcut uygulamada konutta KDV sistemi 150 metrekareye kadar yüzde 1-8 oranı uygulanıyor. 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda yüzde 18'lik KDV söz konusu. Bir konut 149 metrekare olduğunda yüzde 1-8 KDV ödenirken 151 metrekare olduğunda bu oran yüzde 18'e çıkıyor.

Konutta KDV indirimi nedir? Konutta ikili KDV sistemi nedir? Kademeli KDV dönemi geliyor!

Yeni ikili KDV sistemine göre;

  • 150 metrekareye kadar yüzde 1-8, üzerindeki 5 metrekare için de yüzde 18 KDV söz konusu olacak.
  • Örneğin 1 milyon liralık 150 metrekarelik daire 80 bin lira KDV ödenirken,
  • 155 metrekarede ise 180 bin lira KDV ödeniyor.
  • Yeni sistemle 5 metrekarelik bölüm yüzde 18'den vergilendirilecek.
  • Metrekare fiyatı 6 bin 451 TL olduğu için 5 metrekarenin değeri olan 32 bin 255 lira için yüzde 18'den 5 bin 805 lira KDV çıkacak. Bu durumda ödenecek tutar 83 bin 217 lira olacak.
  • Konutta KDV yüzde 1 ve 8 olmak üzere semte göre değişiyor.
  • Konut satışlarında KDV sadece yeni konutlardan alınıyor.
  • Bu nedenle konutta KDV indirimi ikinci el konut satışlarını içermiyor, bu konutların fiyatlarını etkilemiyor.
  • Örneğin Çankaya'daki bir daire ile Mamak'taki farklı hesaplanıyor. Bu nedenle KDV yüzde 1 ve 8 arasında değişiyor.
  • Yapılacak düzenlemede bu uygulama değişmeyecek.
  • Kentsel dönüşüm, yapı kooperatifleri ve TOKİ'lerde yüzde 1 KDV devam edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...