Tgrt Haber
16 Şubat 2022 09:05 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 09:17

Konutta KDV indirimi! İkili sistem devreye giriyor: KDV 180 bin liradan 83 bin liraya düşecek

Son dönemlerde enflasyondan dolayı artan emlak emlak fiyatlarına devlet el atıyor. Planlanan ikili sistem ile hem üretici hem de tüketicinin rahatlaması hedeflenirken 155 metrekare bir evin ortalama KDV'si olan 180 bin lira yeni sistemde 83 bin liraya kadar düşecek.

Emlak sektöründe hem üreticiyi hem de tüketiciyi rahatlatacak ikili KDV sistemi yine semte göre uygulanacak.
Emlak sektöründe hem üreticiyi hem de tüketiciyi rahatlatacak ikili KDV sistemi yine semte göre uygulanacak.

Dalgalanan kurla birlikte geçtiğimiz seneden beri vatandaşın en büyük sorunlarından bir tanesi haline gelen emlak sektörüne hükümet eli değiyor. Gıda fiyatlarında uygulanan KDV indiriminin ardından cepler biraz olsun rahatlarken bu kez de konutlarda KDV indirimini planlayan hükümet, özellikle İstanbul'da kronik sorun haline gelen 'ev bulma' meselesini kökten çözüme kavuşturacak.

1 milyon lira değerindeki 155 metrekarelik evin KDV'si 180 bin lira iken ikili KDV sistemi ile bu değer 80 bin liraya kadar düşecek. 150 metrekareye kadar olan evlerde yüzde 1 ile 8 arası KDV uygulanacakken kademeli vergi indirimi konutta metrekare oyununa da son verecek. 

Konutta KDV indirimi! İkili sistem devreye giriyor: KDV 180 bin liradan 83 bin liraya düşecek

ÖNCE KONUT SONRA ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ

Sabah'ın haberine göre, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sektör temsilcileriyle yürüttüğü çalıştaylar neticesinde, sektörlerden gelen taleplere göre gıdada olduğu gibi hem vatandaş hem de sektörün cebine yansıyacak uygulamalar hayata geçirilecek. Gıdadan sonra sırada konutlara yönelik KDV indirimi bulunuyor. Sektör temsilcileri, elektrik, su, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlardaki vergilerin de indirilmesini talep ediyor.

'KADEMELİ KDV ORANI'NDA GÖRÜŞ BİRLİĞİ

Toplantılarda, konutlarda 2 metreyi geçti diye yüzde 18 KDV ödememek için daireleri küçük gösterme gibi usulsüz uygulamalara gidildiğine dikkat çekildi. Maliye, çalıştaylarda 150 metrekareyi aşan konutlara vergi indiriminden ilk konutta binde 20 olan harcın düşürülmesine kadar gelen bütün talepleri değerlendirdi. Kademeli KDV oranı konusunda görüş birliği oluşurken ev alan vatandaşların karşılaştığı önemli sorunlardan biri olan metrekare oyunu da sona erecek. Böylelikle projede, satışta, tapuda evin net metrekaresinin kullanılması teşvik edilecek.

Konutta KDV indirimi! İkili sistem devreye giriyor: KDV 180 bin liradan 83 bin liraya düşecek

YENİ SİSTEMDE 180 YERİNE 83 BİN LİRA

Mevcut uygulamada konutta KDV sistemi 150 metrekareye kadar yüzde 1-8 oranı uygulanıyor. 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda ise yüzde 18'lik KDV söz konusu. Bir konut 149 metrekare olduğunda yüzde 1-8 KDV ödenirken 151 metrekare olduğunda bu oran yüzde 18'e çıkıyor.

Yeni sisteme göre, 150 metrekareye kadar yüzde 1-8, üzerindeki 5 metrekare için de yüzde 18 KDV söz konusu olacak. Örneğin 1 milyon liralık 150 metrekarelik daire için 80 bin lira KDV ödenirken, 155 metrekarede ise 180 bin lira KDV ödeniyor. Ancak yeni sistemle 5 metrekarelik bölüm yüzde 18'den vergilendirilecek. Metrekare fiyatı 6 bin 451 TL olduğu için 5 metrekarenin değeri olan 32 bin 255 lira için yüzde 18'den 5 bin 805 lira KDV çıkacak. Bu durumda ödenecek tutar 83 bin 217 lira olacak.

SEMTE GÖRE KDV UYGULANACAK

Konutta KDV yüzde 1 ve 8 olmak üzere semte göre değişiyor. Konut satışlarında KDV sadece yeni konutlardan alınıyor. Bu nedenle konutta KDV indirimi ikinci el konut satışlarını içermiyor, bu konutların fiyatlarını etkilemiyor. Örneğin Çankaya'daki bir daire ile Mamak'taki farklı hesaplanıyor. Bu nedenle KDV yüzde 1 ve 8 arasında değişiyor. Yapılacak düzenlemede bu uygulama değişmeyecek. Kentsel dönüşüm, yapı kooperatifleri ve TOKİ'lerde yüzde 1 KDV devam edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...