Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Nisan 2022 08:51 - Güncelleme : 15 Nisan 2022 09:15

Konutta kıtlık kira fiyatlarını arşa çıkardı! Böyle giderse 15 bin lirayı görecek, düzenleme şart

İnşaat sektöründe maliyetlerin artması ve konut arzının azalmasıyla ev bulamama korkusu yaşayan vatandaşlar, çareyi ev sahiplerinin her şartını kabul etmekte buldu. Her şartına sorgusuz evet denen ev sahipleri kiraları fahiş şekilde artırırken vatandaşın mağduriyeti de her geçen gün biraz daha büyüyor.

İnşaat sektörünün durma noktasına gelmesiyle kiralık ev bulmakta zorlanan vatandaşlar, ev sahiplerinin her şartını yerine getiriyor.
İnşaat sektörünün durma noktasına gelmesiyle kiralık ev bulmakta zorlanan vatandaşlar, ev sahiplerinin her şartını yerine getiriyor.

İnşaat sektöründe maliyetlerin artması, sektörü durma noktasına getirdi. Arzın azalmasıyla birlikte yatırımcılar artık inşaat sektöründe durağan döneme geçerken emlakçılar, ev sahiplerinin bu durumu fırsata çevirerek ‘Başka ev bulamam’ diye düşünen kiracılara astronomik rakamlar sunmaya başladı. TÜFE’nin kimsenin umurunda olmadığını belirten emlak sektörü temsilcileri, “İstanbul'da 15 bin TL kira isteyen var, düzenleme şart” diyor.

EV SAHİPLERİ ZAM ORANINI KEYFİ BELİRLİYOR

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, inşaat maliyetlerinin artmasıyla konut arzı yavaşladı, mevcut evlerin fiyatı da fahiş oranda yükseldi. Vatandaş, çözüm olarak kiralık evlere yönelirken bir anda kiralık evlere artan talep, ev sahiplerinin zam oranlarını keyfi belirlemesine neden oldu.

Kira artışında tavan oranın, 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalamasına göre belirlenmesi gerekirken, ev sahiplerinin büyük kısmı buna uymuyor. Kiralık ev bulamama kaygısı yaşayan kiracılar da ev sahiplerinin şartlarını kabul etmek zorunda kalıyor. Böylece piyasada kira fiyatları dengesi, fahiş noktalarda oluşuyor.

“CİDDİ BİR DÜZENLEME GEREKİYOR”

Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, ev sahiplerinin ‘TÜFE ortalaması’ kuralına uymadığını söyledi. Akçam "Örneğin bir vatandaşın kiracısı var ve bin liraya oturuyor. O sırada karşı daire 2 bin liraya kiraya veriliyor. Aradaki fark, ev sahibini rahatsız ediyor. Bundan dolayı TÜFE ortalaması kuralını kimse uygulamıyor. Ev sahiplerinin TÜFE’nin çok üzerinde talepleri oluyor. Kiracılar mağdur oluyor. Bu konuda ciddi bir düzenleme yapılması gerekiyor" dedi.

“KİRALIK EV SAYISI TALEBİ KARŞILAMAYA YETMİYOR”

 Kira artışlarıyla ilgili de konuşan Akçam "Son dönemde 2-3 katlık yükseliş var. Ayrıca Ankara için konuşursak, kiralık ev sayısı, talebi karşılamaya yetmiyor. Başkentte yaklaşık 250 bin kiralık ev açığı var. Bu açık, nüfusa göre Türkiye'nin her yerinde mevcut" bilgisini verdi.

“10-15 BİN LİRA KİRA İSTEYEN EV SAHİPLERİ VAR”

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa da, Türkiye genelinde emlak piyasasının çok hareketli olduğunu söyledi. Aşa "Her bölge kendi ölçüsünde bir yükseliş yaşıyor. İstanbul’da kiralar, geçen yıldan bu yana yüzde 100 arttı. Bazı bölgelerde yüzde 200’lük artışlar var. Ev sayısı az, yetmiyor. Kıtlık olduğu için fiyatlar yüksek. İnsanlar bulamadığı için, bir eve birkaç talipli oluyor. Ev boşaldığı anda da hemen tutuluyor. Boş ev yeniden kiralanacağı zaman yüksek bedeller söz konusu oluyor. Mevcut kiracı için ödeme, TÜFE oranını aşamaz. 10-15 bin lira kira isteyen ev sahipleri var. Fahiş fiyatlara karşıyız" dedi.

METREKARE FİYATI 30 LİRAYA ÇIKTI

Konut kiralarında son bir yıllık artış, şubat itibarıyla yüzde 84,2’yi buldu. Ortalama kiralık metrekare fiyatı 30 TL’ye çıktı. Yıllık artış oranı ise %84'e yüklseldi. Bugün Türkiye ortalamasına göre 100 metrekare evin kirası 3 bin TL’yi buluyor. İstanbul’da ise 10-15 bin TL’ler sıklıkla telaffuz ediliyor.

Türkiye genelinde kiralar bir yılda yüzde 84,2 arttı. 100 metrekare bir evin ortalama kirası 3 bin TL’yi buldu. Son bir yılda kiraların en çok arttığı ilk 5 il ise şöyle:

  • Antalya    %122
  • İstanbul    %112
  • Ankara    %106
  • Mersin    %98
  • Kocaeli    %88

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...