KOSGEB deprem kredisine nereden başvurulur? KOSGEB deprem kredisi şartları…
Editör: Derya Sarıtepeci / Kaynak: TGRT HABER
KOSGEB, 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen işletmelerin ekonomik yönden canlandıracak bir projeye imza attı. Deprem sonrasında mikro, küçük ve orta ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi ile KOBİ’lere hasar durumuna, ölçeğine ve bulunduğu ile göre destekte bulunuluyor. Peki “KOSGEB deprem kredisine nereden başvurulur? KOSGEB deprem kredisi şartları nelerdir?” İşte detaylar!

KOSGEB bu projesii kapsayacak illeri 2 gruba ayırdı. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ve Nurdağı Islahiye İlçeleri birinci grup, Adana, Diyarbakır, Elazığ, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa, Gaziantep (Nurdağı ve Islahiye hariç) olmak üzere de ikinci gruba ayrıldı. 2023-2025 yıllarını kapsayan projeden, depremde hasar gören ya da en az yüzde 30 gelir kaybına uğrayan işletmeler faydalanacak. Peki “KOSGEB deprem kredisine nereden başvurulur? KOSGEB deprem kredisi şartları nelerdir?” İşte araştırılan ayrıntılar…
KOSGEB DEPREM KREDİSİNE NEREDEN BAŞVURULUR?
KOSGEB deprem kredisine başvuracak işletmeler, bu krediye nasıl başvuracaklarını sorguluyor. Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerini canlandırmak isteyen kişiler kosgeb,gov.tr adresinden online başvurularını gerçekleştirebilirler.
KOSGEB DEPREM KREDİSİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI
- İşletmeler, destek süresi boyunca deprem öncesinde faaliyet gösterdiği ilde faaliyetini sürdürmesi koşuluyla bu destek programından yararlanabilir.
- Destek programından deprem öncesinde Grup 1 veya Grup 2’de faaliyet gösteren az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı işletmeler ile 2023 yılı Şubat ayı net satış hasılatı 2023 yılı Ocak net satış hasılatından en az %30 (yüzde otuz) düşük olan ve deprem öncesinde Grup 1’de faaliyet gösteren hasarsız işletmeler
- Destek programından 01/01/2023 tarihinden önce kurulmuş işletmeler İşletme sahibinin vefatı nedeniyle mirasçıları tarafından faaliyetleri devam ettirilen işletme, 01/01/2023 tarihinden önce kurulduğunu gösteren belgeyi sunması halinde destek programından yararlanabilir.
- Destek programından yararlanmak isteyen işletmelerin 2022 yılı net satış hasılatının 75.000 Türk Lirası ve üzeri olması esastır.
- Deprem öncesinde Grup 1’de yer alan il/ilçelerden herhangi birinde faaliyet gösteren işletmeler;
a) Destek süresince kapanmamak,
b) Başvuruda beyan edilen istihdamı destek süresince sağlamak
taahhüdü ile destek programından yararlanabilir.
- Deprem öncesinde Grup 2’de yer alan illerden herhangi birinde faaliyet gösteren işletmeler;
a) Destek süresince ve izleme süresinin bittiği tarihe kadar kapanmamak,
b) İzleme süresinin bittiği tarihteki güncel işletme beyanında yer alacak onaylı son hesap döneminde depremden önceki mali yılın net satış ve istihdamını sağlamak veya aşmak taahhüdüyle destek programından yararlanabilir.
- İşletmelerin, destek programından yararlanabilmesi için Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması, KBS’de kayıtlı ve aktif durumda ve 2022 yılı işletme beyanının onaylı olması esastır. İşletmelerin 31/03/2024’e kadar işletme beyanlarını vermeleri esastır.
- İşletme bu destek programından sadece bir kez faydalanabilir.
- Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi ile KOBİ’lere hasar durumuna, ölçeğine ve bulunduğu ile göre 750 bin liraya kadar destek verilecek.
- İşletmelerden, destek süresi boyunca deprem öncesinde faaliyet gösterdiği ilde faaliyetini sürdürmesi istenecek. 1 Ocak 2023 yılından önce kurulmuş işletmeler desteğe başvurabilecek. Destekten faydalanmak isteyen işletmelerden sadece, borç taahhütnamesi ve hasar durum belgesi talep edilecek.
- 6 ay süreli destekte ilk 24 ay geri ödeme olmayacak. İşletmeler sonraki 12 ayda 3 taksit halinde geri ödemelerini yapacak. Geri ödemeler tamamen faizsiz olacak.