Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Ağustos 2014 21:26

Kredi çekenler, paranızı almayı unutmayın

Kredi çekerken ödediği dosya masrafını geri alanların sayısında adeta patlama yaşanıyor. Sebebi ise ücretsiz gönüllü avukatlar...

Kredi çekenler, paranızı almayı unutmayın
Kredi çekenler dikkat, Paranızı almayı unutmayın, BDDK,konut,

‘’BDDK veya avukatlık bürosundan arıyoruz’’ diyerek vatandaşı ‘’ Kredi dosya masrafınızı sizin adınıza bankanızdan geri alıyoruz’’ şeklindeki vaatlerle kandıran dolandırıcılara karşı geçtiğimiz günlerde BDDK ve ilgili kurumlardan uyarılar yapılmış, vatandaşın bu noktada daha dikkatli olması istenmişti. Bu uyarılar kulağınızın bir yerinde küpe olsun ama, kredi dosya masrafı noktasında şimdiye kadar sıkı durun öyle ya da böyle tam 3 milyon kredinin dosya masrafı bankalardan temin edilerek hak sahiplerine geri ödendi. Ülke genelinde son 10 yıl içinde verilen kredilerden ötürü ödemesi yapılması gereken dosya sayısı ise 40 milyondan fazla. Yani daha on milyonlarca kişiye başvuru olması halinde ödeme yapılacak. Tüketici Kanunu’nda yapılan değişiklikler ve Yargıtay tarafından verilen emsal kararlar sonrası son 1,5 yıldır avukatlar yoğun bir mesai içerisine girdi.

TALEP PATLAMASI YAŞANIYOR
Uzun yıllar tartışma konusu olan ve kredi kullanan vatandaştan haksız yere alındığı savunulan dosya masrafları Yargıtay tarafından verilen emsal kararlar göz önünde bulundurularak bankalardan bir bir geri alınırken, son zamanlarda vatandaşın bilinçlenmesi ile birlikte bu yöndeki taleplerde adeta patlama yaşanmaya başlandı.

VATANDAŞDAN MASRAF ALMIYORLAR
Ortalama 250 lira olan dosya masrafını geri almak için açacağı davanın masrafından çekinen vatandaşın imdadına avukatlar yetişti.
Göz korkutan dava masraflarını vatandaştan almadan dosyaları devralan avukatlar  dosyaları mahkemelere taşıyarak birkaç gün içerisinde sonuç alıyor ve vatandaşa parasını iade ediyor.

AVUKAT BAŞINA GÜNLÜK 30 DOSYA DÜŞÜYOR
Öyle ki gelinen noktada avukat başına günlük 10 ile 30 adet arasında dosya düştüğü ifade ediliyor.  Bu zamana kadar yapılan dosya başvuru sayısı ise 3 milyonu aştı. Yapılan başvurulardan yüzde 99 oranında olumlu geri dönüş alındı ve hak sahiplerine paraları iade edildi.

‘’VATANDAŞ UĞRAŞMAK İSTEMİYOR’’
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz tüketici haklarında uzman Av. Ezgi Esnik, süreci şu sözlerle özetliyor;
"Son on yılda çekilmiş olan kredilere ilişkin dosya masraflarının iadesi alınabilmektedir. Bu konu ile ilgili süratli ve etkin bir çalışma yürütmekteyiz. Ne yazı ki çoğu vatandaş uğraşamam diyerek dosya masraflarının iadesi için başvuru yapmamaktadır. Oysaki avukata vekâlet veren vatandaşın bu konuda uğraşacak bir durumu kalmamaktadır. Üstelik tüketiciyi ilgilendiren bu tarz başvurularda tarafımızca vatandaştan dosya masrafı alınmamakta olup dosya masrafları karşı taraftan tahsil edilmektedir.

PARA 10 GÜN İÇİNDE HESAPTA!
Türkiye genelinde 1,5 -2 yıl içinde 3 milyon başvurunun yüzde 99’una geri dönüş yapıldığını belirten Esnik, paranın geri ödenmesi noktasında iki hususun olduğunu belirterek,
‘’Birincisi Tüketici Hakem Heyetine gitmeden icra takibi başlatılır ve bankaya bu icra evrakı bir gün sonra tebliğ edilir. Banka tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde bu karara itiraz edebilir. Şayet banka bu tebliğe itiraz etmez ise 10 Gün içinde vatandaş parasını alıyor. Şayet eder ise bu sefer de İtiraz ile birlikte tüketici hakem heyetine başvuruluyor. Burada iş yoğunluğu olduğu için en az 3 ayda sonuç alınıyor. Ancak Hükümet 550 raportör ataması yapacak.  Bu atamalardan sonra bu sürede 1 aya kadar inecek.’’ diye konuştu.

SON 10 YILLIK KREDİLERİ KAPSIYOR
Yargıtay tarafından verilen emsal karar 2004 yılından bu yana yani 10 yıllık zaman
aşımını doldurmamış kredileri kapsıyor. İstatistiklere göre ise son 10 yılda 40 milyondan fazla kişinin kredi kullandığı görülüyor.  Normal kredilerde ortalama 250 TL olan dosya masrafı konut kredilerinde 3 bin TL gibi çok ciddi rakamlara kadar da çıkabiliyor.

Kaynak: Haber7

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...