Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 May 2022 14:31 - Güncelleme : 14 May 2022 15:21

Kripto krizinde 45 milyar dolar buharlaştı, Fitch ve S&P ardı ardına açıklama yaptı

Kripto para birimi LUNA ve sabit coin UST’nin çöküşünün bilançosu ağır oldu. 45 milyar doların buharlaştığı bildirilen olayın ardından Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Standard & Poor's, "zamanlı bir uyarı" olduğunu açıkladı. S&P’ye göre, bunun geleneksel finansal piyasalar veya makroekonomi üzerinde önemli bir etkisi bulunmayacak. Ancak kripto ekosisteminin büyümesi işleri değiştirir...

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg
Kripto krizinde 45 milyar dolar buharlaştı, Fitch ve S&P ardı ardına açıklama yaptı
kripto para,luna,terra luna

Popüler kripto para birimleri arasında yer alırken düşüş haftasında dijital varlık piyasasından yüz milyarlarca piyasa değeri silindi. Kripto veri ve istatistik şirketi Coingecko’ya göre, tamamen yok olan Terra (LUNA) ve UST, ekosisteme 45 milyar dolardan fazllasına mâl oldu.

CoinGecko, ortaya koyduğu 2022 1. Çeyrek Raporu’nda LUNA’yı en çok kazanan kripto olarak işaretlemişti. UST ise, 2022 yılının ilk çeyreğinde piyasa değerini yüzde 61 oranında artırarak 17 milyar dolara ulaştırmıştı.

Henüz 5 Nisan’da 119 dolar ile en yüksek değerine ulaşan LUNA kripto piyasasındaki büyük fırtınanın ana nedeni haline geldi.

S&P: ZAMANLI BİR UYARI

AA’da yer alan habere göre, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), yaptığı açıklamada, gelişmekte olan kripto para ekosisteminin görece küçük boyutu ve geleneksel finansla olan sınırlı bağlantısının sınırlı etki meydana getireceğini aktardı.

Mevcut kripto düşüşü "zamanlı bir uyarı" olarak nitelendirilirken açıklamada, sabit coinler de dahil olmak üzere kripto varlıklardaki son düşüşün, bu varlıkların henüz sistematik olarak önem taşımadığı bu nedenle, geleneksel finansal piyasalar veya makroekonomi üzerinde önemli bir etkisi bulunmayacağı kaydedildi.

KRİPTO SEKTÖRÜ BÜYÜDÜĞÜNDE İŞLER DEĞİŞİR

Kripto sektörünün büyüdüğünde işlerin farklı olabileceğinin belirtildiği açıklamada söz konusu ekosistemin doğasında olan potansiyel risklerin, düzenleyici baskının temelini oluşturduğu aktarıldı. S&P açıklamasında belirli kripto varlıkların hem boyut hem de kapsam olarak büyümeyi sürdüreceği belirtilirken geleneksel finansal sistemle bağlantılarının da büyümeye ve derinleşmeye devam edeceği kaydedildi.

Kripto varlıkların düşüşünden kaynaklanan şok dalgalarının kripto piyasalarında kaldığı belirtilen açıklamada, düşüşün en çok küçük yatırımcıları etkilediği ifade edildi.

Açıklamada, finansal istikrar endişelerinin de buna paralel olarak artacağına işaret edilerek, düzenleyici kararların bir sonraki kripto düşüşünün yansımalarının ne kadar büyük ve zarar verici olabileceğini belirleyeceği ifade edildi.

FITCH: KRİPTO DÜZENLEMELERİ HIZLANACAK

Diğer bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de dün yaptığı açıklamada, yatırımcıların sabit coin’lere güvenini kaybetmesinin kripto para birimleri ve dijital finans için önemli olumsuz yansımaları olabileceği aktararak son gelişmelerin sabit coin’lerin düzenlenmesine yönelik çağrıları artıracağını bildirmişti.

Kripto piyasaları ile düzenlenmiş finansal piyasalar arasındaki bağlantıların zayıf kalmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, bunun kripto para piyasası oynaklığının yayılma potansiyelini sınırlamasının, daha geniş finansal istikrarsızlığa neden olmasının beklendiği kaydedilmişti.

Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...