Tgrt Haber
13 Temmuz 2021 10:07

Kripto parada kara para düzenlemesi: Sıkı denetim geldi

Gelirlerin, servetlerin arkasındaki gerçek isimlerin bilinmesi vergi kaçakçılığı ile mücadele kapsamında kripto para platformları dahil olmak üzere Türkiye genelinde hizmet veren tüm kurumları yakından ilgilendiren vergi kanunu genel tebliği çerçevesinde düzenleme bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kripto parada kara para düzenlemesi: Sıkı denetim geldi
vergi,kripto para

Kripto para platformları dahil olmak üzere pek çok sektörde kara para aklanması, terör örgütlerinin finanse edilmesinin önüne geçilmesi için yeni vergi usul kanunu tebliği Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Düzenlemeye göre şirketlerin "gerçek faydalanıcı bilgisi verme" yükümlülüğü 1 Ağustos'ta başlayacak.

5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun uygulanmasında yükümlü sayılan bankalar ve diğer birçok farklı nitelikteki finans kuruluşlarıyla birlikte kripto varlık hizmet sağlayıcıları da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından talep edildiğinde müşterileri tarafından gerçekleştirilen işlemlerin gerçek faydalanıcı bilgisini Başkanlığa bildirmek zorunda olacak.

Merkezi yurt dışında bulunan yükümlünün şube, acente, temsilci ve ticari vekilleri ile benzeri bağlı birimleri de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından talep edildiğinde müşterileri tarafından gerçekleştirilen işlemlerin gerçek faydalanıcı bilgisini Başkanlığa bildirmesi gerekecek.

CEZAİ YAPTIRIMLARDA DÜZENLEME

Tebliğ ile bildirilmesi gereken bilgileri bildirmeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun ilgili ceza hükümlerinin uygulanacağı belirtildi. Gerçek faydalanıcı bilgisi bildirimine konu edilen bilgilerin mükellefler tarafından, bildirimin verildiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren 5 yıl süreyle saklanması gerekiyor. Tebliğe eklenen geçici maddeye göre, tüm mükellefler ile diğer kişiler, en geç 31 Ağustos'a kadar gerçek faydalanıcı bilgisini elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığına bildirecekler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...