Tgrt Haber
12 May 2022 17:28 - Güncelleme : 12 May 2022 17:44

Kriptodan sonra emtiada da fırtına koptu: Gümüş son iki yılın dibini gördü, değerli metaller düşüşte

Emtialar değer kaybederken gümüş fiyatı son iki yılın dibini gördü. Altındaki baskılama diğer değerli metalleri de aşağıya sürükledi. Ons altın, 1.845 dolara gerilerken paladyumdaysa yüzde 7’ye varan kayıplar var. Yatırımcının gündeminde "Gümüş alınır mı? Altın kaç TL'den alınır" soruları var. Uzmanlardan ise çarpıcı tavsiyeler geldi.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, Reuters
Kriptodan sonra emtiada da fırtına koptu: Gümüş son iki yılın dibini gördü, değerli metaller düşüşte

Gümüş yüzde 2,7 kayıp vererek Temmuz 2020 seviyesini gördü. ABD Merkez Bankası Fed’in agresif faiz artırımı devamında dolar endeksinin yükselmeye devam etmesiyle değerli metaller düşüş eğiliminde. Son 20 yılın en yüksek seviyelerindeki seyrini devam eden endeks, emtia yatırım araçlarında satış etkisi oluşturuyor.

Ons altın, bugün 1.845 dolara geriledi. Bir diğer yatırım aracı paladyumda kayıp yüzde 7’ye ulaştı. Bakır 9 bin doların altına inerek Ekim ayı sonrası dip seviyeyi test etti. Değerli metallerde alım seviyesi mi? soruları böylece gündeme geldi.

Spot gümüş yüzde 2.7 düşerek ons ​​başına 20.97 dolarlara düştü. Temmuz 2020'den bu yana en düşük seviyesine ulaşan gümüş için gözler uzman yorumlarına kilitlendi.

BU SEVİYEDEN GÜMÜŞ ALINIR MI?

Reuters’ta yer alan habere göre, bağımsız analist Ross Norman, ABD'li kurumsal yatırımcının gümüş sattığını belirterek "Gümüş altından daha hızlı düşüyor, bu tüm kompleks için düşüş işareti. Çin'de devam eden karantinalarla birlikte endüstriyel metaller zorlanıyor.” diye konuştu.

Norman, altının üzerindeki baskılayıcı etkenin dolar olduğunu vurguladı. "Altın, küresel ekonomideki yüksek enflasyon gibi sorunlara rağmen, yukarı yönlü ivme kazanmayı yine başaramadı...” diye konuştu. Yine Reuters kaynağında yer alan bir başka analist ActivTrades’den Ricardo Evangelista, altının düşüşlerinin, iki haftanın en düşük seviyesine ulaşan gösterge 10 yıllık Hazine getirilerindeki düşüşle sınırlandığını ifade etti.

ABD doları endeksi, sıkı para politikalarının küresel ekonomiyi sarsmasının yönlendirdiği güvenli liman arayışlarından yararlanıyor.

İslam Memiş de TGRT Haber yayınında, nakitin önem kazandığını belirterek dalgalanmaların olduğu bir döneme girildiğini belirtti. Merkez Bankalarının para ve altın piyasalarında fiyatlamalarını gerçekleştirdiğini söyleyen Memiş, “Para ve altın piyasalarında sisli hava hakim” dedi.  Memiş, piyasaların tıkandığını vurgularken, Temmuz ayında küresel finansta yeni bir ekonomik kriz dalgası başlama ihtimaline karşı bir hazırlık yapılması gerektiğine dikkati çekti. İslam Memiş, altın yorumunda “Tüm yatırım araçlarında Temmuz ayında bir karmaşa olabilir.” diye konuştu.

Kaynak: TGRT Haber, Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...