Tgrt Haber
18 Eylül 2021 11:41

Kritik hafta geldi: Sahne Fed ve TCMB'nin

Piyasalar gelecek hafta başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere TCMB'nin toplantısına odaklandı. Fed'in varlık alımlarının azaltılması konusundaki yol haritasının belirginleşeceği haftada, Merkez Bankası'nın ise faizleri yüzde 19'da sabit bırakması bekleniyor.

Kritik hafta geldi: Sahne Fed ve TCMB'nin
Fed,,TCMB,

Küresel pay piyasaları ekonomik toparlanmaya ilişkin artan endişeler ve Çin'deki regülasyon adımlarıyla satıcılı bir seyir izlerken, gelecek hafta gözler, başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere küresel bazda merkez bankalarının para politikası kararlarına çevrildi.

Gelecek hafta gözler Fed, Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararlarına çevrilirken, üç merkez bankasının da faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Toplantılarda, Fed'in varlık alımlarının azaltılması konusundaki yol haritasını belirginleştirmesine ve BoE'nin artan enflasyon baskısı karşısında para politikası tutumundaki olası değişikliğe yönelik ipuçları aranacak.

Artan risk algısıyla, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi üst üste dördüncü hafta da yükselerek yüzde 1,3710 seviyesine, 2 yıllık tahvil faizi de yüzde 0,23'e çıktı. Altının ons fiyatı artan enflasyonist risklere karşı şahinleşen merkez bankalarıyla haftalık yüzde 2 değer kaybederek 1.751 seviyesine geriledi.

ABD'DE GÖZLER FED VE POWELL'DA

ABD'de bu hafta yatırımcıların odağında bulunan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri beklentiler dahilinde gelirken, gözler gelecek hafta çarşamba Fed'in faiz kararı, Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı konuşma ve Fed yetkililerinin cuma günü yapacakları sözle yönlendirmelere çevrildi.

Hafta içinde ABD'de TÜFE aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 5,3 artarak beklentiler dahilinde gerçekleşirken, enflasyonda tepe noktasının görülmüş olabileceği beklentisi piyasalardaki risk unsurlarını kısmen azalttı. Ekonominin beklenenden daha fazla etkilenmiş olabileceğine yönelik endişeler ise artan risk iştahını törpüledi.

Gelecek hafta, Fed'le birlikte mali politikalar tarafı ve veri gündeminde de yoğunluk göze çarparken, Temsilciler Meclisi Demokrat çoğunluk lideri Steny Hoyer, meclisin borç sınırını haftaya ele alacağını söyledi.

20 Eylül ile başlayan haftanın veri takviminde, salı cari denge, inşaat izinleri ve konut başlangıçları, çarşamba ikinci el konut satışları, perşembe imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI ve cuma günü yeni konut satışları takip edilecek.

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI BEKLENİYOR

Yurt içi pay piyasalarında bu hafta cari işlemler dengesi ve sanayi üretimi verileri takip edilirken, gözler gelecek hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına çevrildi.

Ekonomistlerin büyük çoğunluğu politika faizinin yüzde 19'da sabit bırakılmasını beklerken, politika metninde para politikasının geleceğine ilişkin ipuçları aranacak. Analistler, küresel bazda önemli merkez bankalarının da gelecek hafta politika kararı alacak olmaları ve enflasyon endişeleriyle şahinleşmesi olası tutumların dünya genelinde oynaklığı artırabileceğini ifade etti.

BIST 100 endeksi küresel pay piyasalarına paralel bu hafta da değer kaybederek haftayı yüzde 1,34 azalışla 1.419,43 puandan tamamladı. Dolar/TL haftayı yüzde 2,06 değer kazancıyla 8,6441'den kapattı.

Gelecek hafta yurt içinde, çarşamba tüketici güven endeksi, TCMB'nin faiz kararı ve cuma, kapasite kullanımı, reel kesim güven endeksi ve sektörel güven endeksleri takip edilecek.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...