Tgrt Haber
25 Ekim 2021 14:55

Kritik haftada gözler TCMB'de: Yıl sonu enflasyon tahminleri ne oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dördüncü Enflasyon Raporu toplantısı 28 Ekim'de Ankara'da yapılacak. TCMB'nin faiz indirimleri için bir gerekçe bulmakta zorlanan piyasanın gözü bu hafta Kavcıoğlu’nun yapacağı konuşmaya çevrildi...

Kritik haftada gözler TCMB'de: Yıl sonu enflasyon tahminleri ne oldu?
ENFLASYON,TCMB,faiz,dolar

Yurt içinde Cumhuriyet Bayramı nedeniyle piyasalar için kısa ancak yoğun bir hafta yaşanacak. Kapasite kullanım oranı, dış ticaret, Ekonomik Güven Endeksi ve turizm istatistiklerinin yanı sıra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu ve Para Politikası Kurulu Karar Özeti gündemde öne çıkıyor.

TCMB ayrıca 21 Ekim tarihli Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini de yayınlayacak.

YILIN SON ENFLASYON RAPORU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), 28 Ekim Perşembe günü yılın dördüncü ve son "Enflasyon Raporu'nu açıklayacak. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, rapor ile ilgili bir sunum yapacak.

TCMB'nin bir önceki raporunda yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 14,1, gelecek yıl sonu tahmini yüzde 7,8 seviyesinde bulunuyordu.

PİYASA BEKLENTİ ANKETİ 3’ÜNCÜ ÇEYREKTEKİ BEKLENTİNİN ÇOK ÜSTÜNDE

Ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Piyasa Beklentileri Anketi'nin ekim ayı sonuçlarına göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 17,63'e yükseldi. Bir önceki anket döneminde beklenti yüzde 16,74 düzeyindeydi.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 12,94 iken, bu anket döneminde yüzde 13,91 olarak açıklandı. Enflasyonda 24 ay sonrası için beklentiler de yüzde 10,71'den yüzde 10,27'ye çıktı. Dolar/TL, yıl sonu beklenti 9,22'ye yükseldi.

KURUMLARIN ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ

Uluslararası Para Fonu (IMF) yıl sonu için enflasyonun yüzde 16,7 olarak tahmin edildiğini, ortalama enflasyon beklentisinin ise yüzde 17 olduğunu açıkladı. Bir önceki raporda ortalama enflasyon beklentisi yüzde 13,6, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 12,5 seviyesinde bulunuyordu. 2022 içinse ortalama enflasyon beklentisi yüzde 11,8’den yüzde 15,4’e, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 11,5’ten yüzde 14,5’e çıkarıldı.

İtalyan Banka Unicredit 2021 sonu için enflasyon tahminini de yüzde 18,5’ten yüzde 19,6’ya çıkarmış, 2022’nin ilk yarısında ise yıllık enflasyonun yüzde 20 civarında olacağını sonrasında da yüzde 16,3’e doğru gerileyeceğini öngördüklerini belirtmişti.

İngiliz finans devi Barclays yayımladığı son raporunda, yıl sonunda Türkiye'de yıllık enflasyonu yüzde 15,5 öngördüklerini ifade etmişti.

Enflasyon tahminlerini sene sonu için yüzde 15,8’den 16,2’ye çıkardıklarını belirten Morgan Stanley de, 2022 yılında enflasyonun ortalama yüzde 14 olmasını beklediklerini ifade etmişti.

JP Morgan Türkiye'ye yönelik 2021 yıl enflasyon beklentisini yüzde 16,7'den yüzde 19,9'a yükseltti. 2022 için ise yüzde 16,4'e revize etti.

REEL SEKTÖR TEPKİLİ

İstanbul Sanayi Odası Başkanı (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de Twitter hesaplarından yaptığı açıklamada Merkaz Bankası’nın faiz indirimi sonrasında fiyat istikrarına vurgu yapan mesajlar vermişlerdi.

Avdagiç, "TCMB'nin 200 baz puanlık faiz indirim kararı, yatırım ve ticaret yapmak isteyenleri ferahlatma önceliğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte fiyat istikrarı, faiz ve Döviz arasındaki hassas ilişkilerin gözetilmesi, iş dünyası için önem arz ediyor" ifadelerini kullanırken, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da, “Merkez Bankası, bugünkü kararıyla enflasyonu önemsemediğini ve dikkate almadığını ortaya koydu” değerlendirmesini yapmıştı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı sonrası hem uzun vadeli faizlerin hem de döviz kurlarının artması reel sektörümüzü tedirgin etmektedir. Temennimiz piyasadaki faizlerin ve enflasyonun düşeceği, finansal istikrarın tesis edileceği ortama en kısa sürede kavuşmaktır” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ENFLASYONU TEK HANEYE DÜŞÜRMEYE KARARLIYIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM yasama yılı açılışında ekonomiye yönelik mesajlar da vererek, enflasyon tehlikesinin büyüdüğü bir dönemden geçildiğini kaydetmiş, “Makroekonomik politikalardan yapısal reformlara kadar pek çok adımı atarak enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız" demişti.

TCMB BAŞKANI KAVCIOĞLU: ENFLASYONUN ETKİSİNİ YİTİRECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını vurgulayarak, "Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaşlama ve altın ithalatındaki kayda değer düşüş dış dengede devam eden iyileşmeyi destekliyor. Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye'de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz. Para politikası duruşumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik" şeklinde değerlendirmede bulunmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...