Tgrt Haber
24 Haziran 2022 07:50 - Güncelleme : 24 Haziran 2022 09:49

Kritik sınırın altında: Brent petrole talep darbesi

Brent petrol 110 dolar altındaki seviyelerden devam ediyor. ABD Başkanı Biden’ın sektöre yönelik baskıları ve Fed’in etkisiyle talebin azalması petrol piyasasını etkiliyor. Akaryakıtta fiyatların geri çekilmesi için yeterli koşullar sağlandı. Sürücüler piyasadan gelecek haberi bekliyor.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Kritik sınırın altında: Brent petrole talep darbesi
brent petrol

Brent petrol, talebi azaltan nedenlerle düşük seyrine devam ediyor. ABD yönetiminin petrol piyasası üzerindeki baskısı şimdilik sonuç verdi. Tüm dünyada akaryakıt fiyatlarının artmasına neden olan ham petrol piyasası aşağı çekilmeye çalışılıyor.

Dünü 110 doların hemen üzerinde 110,05 dolarla başlayan Brent petrol yeni günü 109,8 dolarla açtı ve son 24 saat içinde 1 dolarlık artış görüp onu da iade etti.

TALEPTE NET AZALIŞ GÖRÜLDÜ

Brent petrolün durgun seyrinde talebin azalması etkili oldu. Yakıt talebi pandemi öncesi dönemin çok altında bir yerde yükseliş trendindeyken Fed’in faizi artırmasıyla yeniden düşüşe geçti. Doların değer kazanması ve resesyon endişesi yakıt talebinin erken pik yapmasına neden oldu.

ABD imalat ve hizmet PMI'larının (Satınalma Yöneticileri Endeksi) 2 yılım en düşük seviyesiyle beklentilerin çok altında gelmesi ve Almanya'nın imalat verilerindeki düşüşün ardından petrolde işlemleri satış moduna geri döndü.

ABD’de Biden, yetkilileri akaryakıtta 3 aylığına vergi indirimi yapmaya çağırdı. Ayrıca sektördeki şirketlerle görüşerek daha fazla rafine üretim istedi.

AKARYAKIITTA VERGİ TARTIŞMASI

Türkiye’de akaryakıt kullanımında vergi tartışması devam ederken Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun talebinin aksine meclise akaryakıtta vergi artırımının meclise gelmesi gündemdeydi ancak Maliye’nin tüm ısrarlarına rağmen AK Parti yönetimi akaryakıtta vergi artışını torbaya koymadı. AK Parti kaynakları, akaryakıt fiyatlarının vatandaşı yeterince zor durumda bıraktığı, vergilerin artırılmasının kamuoyuna anlatılamayacağını dile getirdi.

Öte yandan sektöre yakın kaynakların üzeri kapalı bir şekilde belirttiği indirimler de henüz fiyatlara yansımadı. Motorin 30 TL üzerinde satılmaya devam ediyor. Basında yer alan haberlere göre, benzine gelen 25 kuruş indirimin ardından motorine art arda indirim gelmesi bekleniyordu.

İŞTE 24 HAZİRAN AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL

Motorin: 29,99 TL
Benzin: 27,25 TL
LPG: 12,42 TL

ANKARA

Motorin: 30,09 TL
Benzin: 27,35 TL
LPG: 12,29 TL

İZMİR

Motorin: 30,09 TL
Benzin: 27,37 TL
LPG: 12,09 TL

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Murat24 Haziran 2022 22:38

Bu ülke den umudum yok

Sonraki Haber Yükleniyor...