Tgrt Haber
27 Ekim 2022 14:40 - Güncelleme : 27 Ekim 2022 16:35

Kur korumalı mevduat şartları, faiz oranları nedir? Kur korumalı mevduat hesaplama!

Geçtiğimiz yılın aralık ayında yürürlüğe giren Kur Korumalı Mevduat uygulaması 3,6,9 ve 12 ay arasında açılabiliyor. Kur hesabından yararlanmak isteyen vatandaşlar, birden fazla bankada hesap açabiliyor. Kur Korumalı Vadeli hesap, TL Vadeli Mevduat Hesabında, vade sonundaki faiz oranı getirisi, döviz kurundaki artış oranından düşük ise hesabınıza döviz kurundaki artış oranı kadar hesabınıza yansıtılacaktır. Peki, kimler Kur Korumalı Mevduat hesabı açabilir?

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber
Kur korumalı mevduat şartları, faiz oranları nedir? Kur korumalı mevduat hesaplama!
faiz,kur korumalı mevduat

Kur Korumalı Mevduat hesabını açmak isteyen vatandaşların kriterleri sağladığı takdirde Meclis'teki yasa tasarıyla birlikte 2023 yılının sonuna kadar mevduat hesabı açabilirler. Eğer Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap vade gününden önce kapatılırsa TCMB tarafından o gün ilan edilmiş döviz alış kuru ile hesap açılışındaki döviz alış kuru karşılaştırılır. 

KUR KORUMALI MEVDUAT FAİZ ORANLARI NEDİR? 

Kur korumalı faiz oranı yatıracağınız paranın miktarı, ne kadar süreli yatıralacağıza ve USD, EURO kurunun faiz oranlarına bağlı değişkenlik gösterir. Şirketler, 30 Eylül bilançolarındaki dövizi, yıl sonuna kadar kur korumalı mevduat sisteminde tutarsa vergi ödemeyecek. 

KUR KORUMALI MEVDUAT ŞARTLARI NEDİR?

Kur korumalı mevduat hesabı, döviz mevduatlarını bozdurarak 3,6,9 veya 12 vadeli TL bazda olan hesaba geçmelerine denir. Vade sonunda kur artışı faiz gelirinden fazla ise fark Hazine ve TCMB tarafından karşılanacaktır.

KUR KORUMALI MEVDUAT HESABI NASIL AÇILIR?

Hesap sahibinin “yurt dışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşı ya da Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişiler en yakın şubeden veya internet/mobil şube hesaplarınızdan Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı açabilirsiniz.

KUR KORUMALI MEVDUAT HESAPLAMA

Örnek: Bankaya 3 ay vadeli 100.000 lira yatırıldığında MB'nin politika faizi olan yıllık yüzde 14 ise 3 aylık faiz getirisi yüzde 6.5. oranında olur. Eğer hesap açıldığında dolar kuru 18.61 lira ise 100.000 liranın karşılığı 6.753 dolar olur. 3 ay sonunda 100.000 liraya 3.500 lira faiz gelir. 

 

 
 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...