Tgrt Haber
29 Aralık 2021 06:58

Kur korumalı TL için ek bütçeye gerek yok

Hazinenin bütçe büyüklüğünün yüzde 10’u kadar harcama yetkisine sahip olduğunu belirten AK Parti kurmayları, kur korumalı TL vadeli mevduatın ek bütçe gerektirmediğini söyledi.

Kur korumalı TL için ek bütçeye gerek yok
kur korumalı tl vadeli mevduat,ekonomi,ak parti,meclis

‘Kur korumalı TL vadeli mevduatı’ geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından uygulanmaya başlandı. AK Parti, kur korumalı TL vadeli mevduat hesabıyla ilgili yasa teklifi çalışmalarına başladı.

Türkiye Gazetesi’nden Ebru Karatosun’un haberine göre, düzenlemenin gelecek hafta Meclis’e getirilmesi planlanıyor. Doğalgazın kademeli tarifeye girmesi ve müteahhitlerin fiyat farkına ilişkin düzenlemelerin de yer alacağı mini ekonomi paketinin 9 maddeden oluşması bekleniyor. Edinilen bilgilere göre, yarın konuyla ilgili AK Parti kurmayları, Meclis’te bir toplantı yapacak. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri de katılarak kripto paralarla ilgili hazırlanan taslak metinle ilgili bir sunum da gerçekleştirecek.

YASAL ZEMİN YER ALACAK

Kur korumalı TL vadeli mevduat hesaplarıyla ilgili Meclis’e getirilecek olan teklifte hem kamu bankalarına hem de özel bankalara yapılacak ödemelerin yasal zemini yer alacak. Hazinenin yapacağı ödemelerle ilgili de düzenlemeler yapılacak.

‘EK BÜTÇEYE GEREK YOK’

Yasa teklifinin gündeme gelmesiyle ek bütçe gerekip gerekmeyeceğine dair tartışmalar ortaya çıkmıştı. 2022 yılı bütçesine ödenek konulması için bir ek bütçe kanunun çıkarılmasının gerekli olduğu yorumları da yapılırken AK Parti kurmayları, bunun için ek bütçeye gerek olmadığını ifade ediyor. Bütçe büyüklüğünün yüzde 10’u kadar hazineye harcama yetkisi veren bir düzenlemenin olduğunu belirten kurmaylar, “5018 sayılı kanuna bir geçici madde eklemiştik. Bu maddede ‘Bütçe gelirlerinin üstüne bir gelir olması durumda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile harcanabilir’ hükümleri yer alıyor. Yani, yaptığımız işin ek bütçe gerektirmeyeceği kanaatindeyiz” dedi.

HEDEF 10 OCAK’A KADAR BİTİRMEK

AK Parti kurmayları, vatandaşın bir kaybının olmayacağını dile getirerek “Vatandaşa ‘seni zarar ettirmeyelim’ diyoruz. Merkez Bankasının kendi yetkisinde var olan bir şey. Merkez Bankasının uygulamasını maliye için gerçekleştirmiş olacağız. 10 Ocak’a kadar bitirmeyi planlıyoruz. Teklif, Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonuna gelecek” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...