Tgrt Haber
27 Ekim 2015 16:55

Kur savaşlarında söz Fed'de

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) attığı adımlar ile "kur savaşlarının kızıştığı" söylemlerinin güçlendiği dönemde söz sırası ABD Merkez Bankası'na (Fed) geldi.

Kur savaşlarında söz Fed'de
fed,kur savaşları,

Fed, son parasal genişlemeyi (QE3) sonlandırmasının ardından konuşulmaya başlanan kur savaşları, merkez bankalarının adımları ve sözle yönlendirmeleri ile halen tüm hızıyla devam ediyor.

En önemli rezerv para birimi olan doların diğer para birimleri karşısındaki değerinin, zaten yavaşlamakta olan ticaret açısından önemi gitgide artarken, ihracat pazarlarındaki avantajlarını artırmak veya ithalatta kontrolü kaybetmek istemeyen ülkeler merkez bankaları ile kur savaşlarına katıldı. 

Fed'in yılbaşından bu yana başlamayı planladığı, ancak gerek dolardaki aşırı değerlenmeyi göze alamaması gerekse piyasalardaki volatiliteden çekinmesi nedeniyle hayata geçiremediği faiz artırımları ile ilgili beklentiler eylül ayı toplantısının ardından 2016 yılına kaymaya başladı. Bu durum doların değerinin düşmesini sağlarken, ECB'den somut bir adım gelmese de Başkanı Mario Draghi'nin sözle yönlendirmesi ve PBoC'nin faiz ve zorunlu karşılık indirimi doların değer kaybını frenledi.

Fed'in eylül ayında faizleri artırmaması ve güvercin sayılabilecek açıklamalarının ardından 1,15'lere kadar yükselen avro/dolar paritesi, ECB Başkanı Mario Draghi'nin ekim ayı toplantısının ardından yaptığı basın toplantısında, parasal genişlemenin öngörülen süreden uzun sürebileceği ve yeni programların olabileceği beklentilerini artıran açıklamaları ile 1,10'un altına kadar geriledi.

PBoC ise 23 Ekim'de politika ve mevduat faizini 25 baz puan, zorunlu karşılıkları ise 50 baz puan düşürerek ekonomiyi desteklemeye devam edeceği mesajını güçlü bir şekilde vermiş oldu. Fed'in ekim ayı Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı böyle bir süreçte başladı ve piyasalar gerek kararları, gerekse karar metnindeki sinyalleri beklemeye geçti.

“Fed’in tek çıkış yolu verilerin zayıf seyretmesi”

 İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, Fed'in önceki açıklamalarının ardından ECB ve PBoC'nin adımları ile giderek daha zor bir duruma düştüğünü belirterek, tek çıkış yolunun ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin aralık ayına kadar zayıf seyretmesi olacağını ifade ediyor.

“Fed zannettiği kadar zamana sahip değil”

Manukyan, "Fed açısından baktığımızda, enflasyon düşük ve doların daha da kuvvetlenmesi istenmiyor. Sistemde ise 2,58 trilyon dolar fazla rezerv var. ABD tahvillerinde de hala ciddi bir talep söz konusu. Uzun vadeli getirilerde bir yükseliş olması durumunda Fed faiz artışlarını daha da öteleyeceğini söyleyebilir. Gerek faiz gerek bilanço küçültme konusunda Fed zannettiği kadar zamana sahip değil. Ama korkarım her ikisinde de geç kalacak" şeklinde konuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...