Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Temmuz 2021 15:36

Kurban Bayramı yasak var mı? Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı olacak mı?

Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar; Kurban Bayramı’nda yasak var mı? Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı olacak mı?’’ sorularının cevabını merak etmeye başladı.

Kurban Bayramı yasak var mı? Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı olacak mı?
kısıtlama,kurban,kurban bayramı,yasak

Koronavirüs salgınında umut verici gelişmeler yaşanırken uzmanlar salgının tamamen bitmediğini ve tedbirleri bırakmamak gerektiğini söylüyor. Türkiye uzun bir aradan sonra ilk kez kısıtlama olmadan bayram kutlamaya hazırlanıyor. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala insanlar geçtiğimiz sene olduğu gibi bu bayramda da kısıtlama olup olmayacağını merak ediyor. Kurban satış ve kurban kesim yerlerinde alınacak tedbirlerinin Tarım ve Orman Müdürlüklerine gönderilmesinin ardından vatandaşların gözü Kurban Bayramı süresince ilave tedbirler alınacak mı sorusuna çevrildi.  Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ise Kurban Bayramı yasakları ile ilgili ilk açıklamayı yaptı.‘’Kurban Bayramı'nda yasak var mı? Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı olacak mı? Kurban Bayramı seyahat yasağı var mı 2021?’’ sorularını cevapladık.

KURBAN BAYRAMI YASAK VAR MI?

Türkiye 1 Temmuz itibariyle eski normale dönüş süreci başlamış, tam normalleşme dönemine geçiş başlamıştı. Ancak son zamanlarda devam eden delta mutasyonu son dakika haberleri gündemi sarsmaya devam ediyor. İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede 4. dalga paniği yaşanırken birçok ülkede yasak ve kısıtlamalar tekrar gündeme geldi. Aşılama çalışmaları hızla devam ederken herkesin gözü Kurban Bayramı yasak kararları için yapılacak açıklamaya çevrildi. 

Türkiye'de de çok sayıda ilde görülen delta virüs mutasyonunun ardından kısıtlamalar tekrar gelir mi endişeleri başlamıştı. Gündemi meşgul ederken konu hakkında ilk resmi açıklama Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan tarafından yapıldı.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı 2021 bu sene 20 Temmuz tarihine denk geliyor. 23 Temmuz 2021 Cuma Günü bitecek olan Kurban Bayramı, Cumhurbaşkanı kararı ile 9 gün tatil olabilir. Böylece kamu çalışanları yarım gün idari izinli sayılacak ve 9 günlük Kurban Bayramı tatili yapacaklar. 15 Temmuz resmi tatili de Perşembe gününe denk geliyor. Alınacak olası bir kararın ardından Cuma gününün de tatil programına eklenmesi halinde Kurban Bayramı tatili 11 güne çıkmış oluyor.

KURBAN BAYRAMI'NDA KISITLAMA VAR MI 2021?

Kurban Bayramı tatilinin uzatılması ihtimaliyle sevinen vatandaşlar Delta varyantı nedeniyle kısıtlama olup olmayacağı konusunda endişeli. Konu hakkında geçtiğimiz günlerd açıklama yapan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan "Aşının yaygınlaşması, maske kullanımına dikkat edilmesi ve ortamların sık sık havalandırılması gibi tedbirler kapsamında ben Kurban Bayramı'nda yasak ve kısıtlama olmayacağını düşünüyorum. Aşılamanın daha da yaygınlaşması ile beraber bayram sonrasında vaka sayıları daha da düşebilir.  Son dönemde vaka sayısı düşmüyor gibi görünse de 5-6 bin bandında sıkışan vaka sayısında aşılamanın payının büyük olduğunu düşünüyorum. Yine aşılamada artık 3. dozun uygulanacak olması, koronavirüs geçiren kişilere 3 ay sonra aşı hakkının tanınması, yeni aşılanmaya başlayan gruplardaki aşı isteği bayram sonrası koronavirüs vaka sayısının aşağıya gelmesini destekleyecektir. Şu anda Kurban Bayramı'nda kısıtlama görülmüyor. Ancak hepimizin kurallara sıkı sıkıya uymaya devam etmesi" gerekiyor diyerek aşılamanın önemine değindi.

Kurban Bayramı için geri sayım devam ederken ''Kurban Bayramı'ndan kısıtlama var mı?'' sorusunu merak eden vatandaşların gözü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya çevrildi. Koca, geçtiğimiz günlerde delta varyantı ve delta plus varyantı konusunda açıklama yaparken Kurban Bayramı sokağa çıkma yasağı olacak mı? Kurban Bayramı yasak var mı? sorularını cevapladı. Sağlık Bakanı konuşmasında, “Biz bayrama kadar aşılanması gereken 62 milyona yakın 18 yaş üstü vatandaşın, 42-43 milyon gibi bir rakam eden en az yüzde 70’inin en az bir aşıyla aşılanmasını hedefliyoruz. Onun için bütün illeri dünden itibaren yayımladığımız il bazlı aşı oranlarıyla birlikte illerin bu noktadaki durumunu ve her ilde oranı artırmak üzere yapılması gereken yaklaşımları yerinde karar vererek, mobil ekip sayılarımızı da olabildiğince artırarak, bir an önce bu hedefe ulaşıp toplumsal bağışıklığı sağlamak istiyoruz” dedi. Sağlık Bakanı konuşmasına Kurban Bayramı'nda ekstra bir tedbir düşünmüyoruz diyerek devam etti. 

Türkiye’de aşılanma yaşı 18’e kadar düşürüldü. Ülkede toplamda 52 milyon 175 bin 327 kişi aşı oldu. Bu sayının 35 milyon 701 bin 26 kişisi 1.doz, 15 milyon 540 bin 620 kişisi ise 2.doz aşısını oldu. Yapılan açıklamalara göre Kurban Bayramı için bir yasak uygulaması beklenmiyor. Ancak Kurban Bayramı öncesinde vaka sayısında sert bir yükseliş veya delta virüsü konusunda ciddi bir gelişme yaşanırsa kısıtlama tekrar gündeme gelebilir.

Kurban bayramı yasak var mı? Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı olacak mı? sorulanı yanıtlamaya çalıştık. Siz de görüşlerinizi bizimle paylaşın.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...