Tgrt Haber
28 Haziran 2021 12:03

Uzmanı açıkladı! İşte kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler

Kurban bayramına sayılı günler kala kurbanlıklar görücüye çıktı. Uzmanlardan kurban alacak vatandaşlara önemli uyarılar geldi. İşte kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler…

Uzmanı açıkladı! İşte kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler
kurban,bayram,hayvan,sağlık,ekonomi

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Kayseri’de kurbanlık hayvanlar görücüye çıkmaya başladı. Kayseri TVH başkanı  Akgün Ergül, vatandaşlara kurbanlık alırken dikkat etmeleri hususlar hakkında bilgiler verdi. 

Hayvanların özellikle dış uzuvlarında eksik olmaması gerektiğini söyleyen Akgün Ergül açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:  

”Bu sene Temmuz’un 20’sinde kurban ibadetimizi yerine getireceğiz ve az bir süre kaldı. Özel çiftliklerde kurbanlar görücüye çıktı. Vatandaşlarımız da ayın 1’i itibari ile belediyenin belirlemiş olduğu hayvan satış yerlerinde de görevli veteriner hekimler eşliğinde kurbanlarını alabilirler.”

Uzmanı açıkladı! İşte kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler

HAYVANLAR 2 YAŞINI DOLDURMUŞ OLMALI

“Vatandaşlar bizlere sağlıklı bir hayvan nasıl olur? Alırken nelere dikkat ederiz? Yaşını nasıl anlarız? Şeklinde bir takım sorular soruyor. Büyükbaş hayvanlarda kurban alırken özellikle ön dişlerine bakarız. Süt dişleri dediğimiz inci tanesi gibi sıralanmış alt çenesindeki dişlerin, öndeki 2 dişin düşüp, yerine daha belirgin dişlerin çıkmış olması lazım. Bu şekilde dişini tamamlamış hayvanlar 2 yaşını doldurmuş ve kurban olabilecek vasıftaki hayvanlardır.”

“Dış görünüşünde hayvanın herhangi bir uzvunda eksik olmamalı. Özellikle mesela kuyruğu kopuk olmamalı, boynuzları düşük olmamalı, kulaklarında herhangi bir kesik veya tamamı ile kopuk olmaması lazım. Kurban ibadetini yerine getirebilmek için, hayvanın fiziksel olarak uzuvlarının eksik olmaması lazım. Bunun dışında sağlıklı bir hayvanı dış bakımdan vatandaşlarımızın anlaması mümkün olmayabilir ama hekim arkadaşlarımız anlayabilir ve vatandaşlarımız satış yerlerinde direkt irtibata geçebilirler.” 

“Genel olarak tabir edecek olursak yemini yiyen, gevişini alan, durgun olmayan hayvanlar genellikle sağlıklı statüdedir. Nasıl ki insanlar nezle olduğunda burunlarından akıntı ve salya geliyorsa, hasta hayvanlarda da hastalık durumlarında özellikle akciğer hastalıklarında burunlarından iltihap tarzında bir akıntı gelir. Buna dikkat edebilirler. Sağlıklı hayvanda böyle bir akıntı olmaz. Dışkıları da kontrol edilebilir. İshal gibi bir dışkı varsa o hayvanda bir hastalık belirtisi vardır. Bunların haricindeki hayvanlar da sağlıklı statüsünde sayabileceğimiz hayvanlardır” 

Uzmanı açıkladı! İşte kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler

"HAYVANLARDAKİ KULAK KÜPESİ ÖNEMLİ"

Ergül, hayvanlardaki küpelerin insanlardaki kimlik numarası kadar önemli olduğunu ve bilgilerin tespit edilmesinde yardımcı olduğunu söyleyerek, “Hayvanlardaki kulak küpeleri bizim kimlik numaramız gibidir. Yapılan her işlem o küpe numarasına işlenmiş olur. Burada hayvanın yaşı da belirlenmiş olur aynı zamanda ama bazen burada da yanılma olabiliyor. Bizim için asıl önemli olan konu burada ön dişlerinin değişmiş olması. Biz her zaman için özellikle satış yerlerinde küpesiz hayvanları sokmuyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...