Tgrt Haber
04 Ağustos 2022 15:20 - Güncelleme : 04 Ağustos 2022 15:29

KYK kredilerine kalıcı çözüm için 2 formül: Ya sadece 'ana para' ya da 'sabit faiz'

AK Parti, öğrencilere geri ödemeli olarak verilen KYK kredileri ile ilgili çalışmalara devam ediyor. Hükümet iki formül üzerinde duruyor. Masada yer alan formüllere göre; öğrenciler ya sadece anaparayı ödeyecek ya da uygulanan faiz sabitlenecek.

KYK kredilerine kalıcı çözüm için 2 formül: Ya sadece 'ana para' ya da 'sabit faiz'
KYK kredi,KAYK borcu,faiz,erdoğan

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredilerinde, anaparanın dört katına çıkan faizlerle karşılaşan üniversite mezunlarının yaşadığı sorun hükümetin gündemine geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KYK kredi faizlerinin silinmesiyle ilgili alınan kararı açıklamasının ardından yapılan çalışmalar devam ediyor.

Hürriyet’ten Ebru Karatosun’un haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı üzerine KYK kredilerinde yasal düzenleme için çalışmalar başlarken iki formül öne çıktı. Buna göre; ya sadece anapara alınacak ya da faizler sabit tutulacak.

KYK KREDİSİNDE KESİN ÇÖZÜM İÇİN 2 FORMÜL

Üniversite okurken devletten öğrenim kredisi alan öğrenciler kredilere eklenen enflasyon farkını sosyal medya hesaplarından gündeme getirmişti. Kamuoyunda o paylaşımlar uzun süre tartışma oluşturmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "KYK borçlarında sadece ana para ödenecek" açıklamasıyla tartışmalar sona ermişti.

“Kredi geri ödemelerini herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani ana para.”

ANA PARA YA DA SABİT FAİZ

Fakat hükümet, kredi faizlerinde kesin çözüm için çalışma başlattı. KYK kredi ödemelerinin yeniden düzenlenmesine yönelik sahadan gelen talepler, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile parti yönetimine iletildi. Bu konuda iki ayrı formül masada yerini aldı. İlk formül kabul edilirse bundan sonra öğrenciler sadece anaparayı ödeyecek.

‘Sabit bir faiz belirlemek’ ise çalışmada öne çıkan ikinci formül oldu. Eğer ikinci formül yasalaştırılırsa her yıl faizin yüzde 5 ya da 10’a sabitlenmesi planlanıyor. Böylece öğrenciler ÜFE’ye göre değil sabit faize göre aldıkları krediyi ödeyecekler.

AK Parti kurmaylarının KYK kredi borçlarına kalıcı çözüm için çalışmalarını Eylül ayında netleştirmesi planlanıyor. Düzenlemenin ise yeni yasama yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gelmesi bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...