Tgrt Haber
19 Temmuz 2022 12:35 - Güncelleme : 19 Temmuz 2022 12:44

KYK Kredisi Anapara Hesaplama 2022: KYK Kredisi Anapara Ne Kadar, Nasıl Hesaplanır? KYK Faizleri ve Enflasyon Farkı Silindi mi?

"KYK faizleri silindi mi? KYK kredisi anapara ne kadar? KYK borcu nasıl hesaplanır? KYK geri ödemesi ne zaman başlar?" soruları son dönemde gündem olan KYK faizlerinin silineceği haberlerinden sonra en çok sorulan sorular arasında yerini aldı. KYK borçlarının enflasyon farklarıyla birlikte aşırı yükselmesi öğrenim kredisi alanları isyan noktasına getirirken sosyal medya platformlarında en çok konuşulan konu oldu. Üniversite mezunlarının haklı isyanlarına Cumhurbaşkanı Erdoğan son noktayı koydu. İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren KYK kredi borçlarına dair tüm detaylar haberimizde…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
KYK Kredisi Anapara Hesaplama 2022: KYK Kredisi Anapara Ne Kadar, Nasıl Hesaplanır? KYK Faizleri ve Enflasyon Farkı Silindi mi?
KYK,borç,faiz,kredi,KYK kredisi

KYK kredi borcu olan üniversite mezunları geri ödemelerini faizin aşırı yükselmesiyle birlikte ödeyemez hale geldi. KYK kredilerinin enflasyon farkı ile yükselmesi kredi geri ödemelerini imkansız hale getirdi. Ödenemeyen faizlerle ilgili yeni açıklamaların akabinde "KYK kredisi anapara ne kadar? KYK borcu nasıl hesaplanır? KYK borcu nasıl hesaplanır? KYK faizleri ve enflasyon farkı silindi mi?" soruları gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan KYK kredisi borcu olanları sevindiren açıklama geldi. Erdoğan öğrenim kredilerinde faiz ve enflasyon farkının kalkacağını ve sadece anapara ödemesini yapacağını açıkladı. İşte 2022 KYK KREDİSİ ANA PARA HESAPLAMA

YKY KREDİSİ ANAPARA NE KADAR?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (Yİ-ÜFE) göre hesaplanan KYK borçlarındaki fahiş artışlar, sosyal medyada gündem oldu. Türkiye gündemine oturan KYK borçları için milyonlarca genç, faizlerin silinmesini bekliyor.

KYK Kredisi Anapara Hesaplama 2022: KYK Kredisi Anapara Ne Kadar, Nasıl Hesaplanır? KYK Faizleri ve Enflasyon Farkı Silindi mi?

KYK kredisi anapara borcu faizsiz ve enflasyon farkı eklentisi olmadan ödenecek.

KYK BURS GERİ ÖDEMESİ NE KADAR?

Taksitle ödeme durumunda yapılandırılmış borçlara;

  • 6 taksitte 12 ayda yapılacak ödemelere 1,09 oranında,
  • 9 taksitte 18 aylık ödemelerde 1,135 oranında,
  • 12 taksitte 24 aylık ödemelerde 1,18 oranında,
  • 18 taksitte 36 aylık ödemede de 1,27 oranında katsayılar uygulanarak tahsilat gerçekleştirilecek.

 

KYK KREDİ BORCU FAİZLERİ SİLİNECEK Mİ?

Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KYK kredisi faizlerine ilişkin, "Kredi geri ödemelerinin alınan rakam üzerinden ödenmesine karar verdik. Anapara geri alınacak" ifadelerini kullandı.

KYK Kredisi Anapara Hesaplama 2022: KYK Kredisi Anapara Ne Kadar, Nasıl Hesaplanır? KYK Faizleri ve Enflasyon Farkı Silindi mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada "Son dönemde enflasyonun arzu etmediğimiz düzeylere yükselmesi öğrenim kredisi güncellemelerinde beklenmedik rakamların ortaya çıkmasına yol açtı. Haftalar öncesinden ilgili arkadaşlarıma talimatlarımızı verdik. Biraz önceki Kabine toplantımızda kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani anapara." ifadelerini kullandı.

Söz konusu açıklamaya göre KYK borcu olan kişiler kredi geri ödemelerini enflasyon farkı ve faiz olmadan yalnızca alınan kredi üzerinden yapacak. Yani öğrenci kredi geri ödemeleri sadece anapara üzerinden gerçekleştirilecek.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması sonrası Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Cumhurbaşkanımız müjdeyi açıkladı! ÜFE artışını kaldırıyoruz. Gençlerimiz öğrenim kredilerinde yalnızca anaparayı ödeyecek." dedi.

KYK KREDİ BORCU NASIL ÖĞRENİLİR?

Borç ve taksitlerinizi Kurumun www.kyk.gov.tr internet adresindeki "Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Borç Sorgulama "nden sorgulamak veya 444 1961 nolu çağrı merkezinden Kredi Dairesi Başkanlığı Bilgilendirme Servisini aramak suretiyle öğrenebilirsiniz.

KYK BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN

KYK KREDİ GERİ ÖDEMESİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Öğrenim ve/veya katkı kredisi alan öğrenciler, kredi alma aşamasında düzenledikleri "Burs/Kredi Taahhütnamesi"nde borçlarını tebligat beklemeksizin normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlayarak kredi aldıkları süre kadar aylık taksitler halinde ödeyeceklerini taahhüt etmektedir.

KYK KREDİ BORCUNA NE ZAMAN FAİZ İŞLER?

Üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri yıl içerisinde devletten alınan belli miktarda ödemeye KYK kredisi adı veriliyor. Öğrenim süresi boyunca aldıkları kredi okul bittikten sonra geri ödemesi başlıyor. Öğrencilerin, aldıkları krediyi mezun olduktan sonra iki yıl içinde ödemesi gerekiyor. Ödenmezse, aldıkları kredi miktarı önce ÜFE oranında artırılıyor. İki yıldan sonra ödenmeyen borçlara ayrıca aylık yüzde 1.4 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

KYK KREDİ FAİZİ VAR MI?

KYK tarafından sağlanan kredilere faiz uygulanmaktadır. Faiz oranı ise Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne göre belirlenmektedir. Kredi alan öğrenciden alınacak toplam faiz kredi miktarının üç katını geçmez.

ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇ ERTELEME NASIL YAPILIR?

Borç erteleme talebinde bulunmak isteyen öğrenciler, www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden TC Kimlik Numarası ve e-devlet şifresi ile başvuru yapabileceklerdir. Ayrıca başvuru sonuçları da e-devlet kapısı üzerinden öğrenilebilecektir.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...