Tgrt Haber
16 Temmuz 2022 06:33 - Güncelleme : 16 Temmuz 2022 07:44

Milyonlarca öğrencinin beklediği KYK müjdesini Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak! Çalışmalar gizli tutuldu

Öğrenim kredi borçları için çözüm hazır. Kabinede son nokta koyulacak olan KYK borçlarında faizin silinmesi ve yapılandırma gündemde. Yaklaşık 5 milyon genci ilgilendirecek olan düzenlemede öğrenciler "Borçların tamamen silinmesini en kötü ihtimalle uygun şartlarda yeniden yapılandırılmasını" talep ediyor

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Milyonlarca öğrencinin beklediği KYK müjdesini Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak! Çalışmalar gizli tutuldu
kyk,borç,yapılandırma

Yaklaşık 5 milyon genci ilgilendiren KYK borcu ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi. Kabine toplantısı sonrasında öğrencilere yapılacak düzenlemeyi duyuracaklarını belirten Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında gözler nasıl bir çözüm bulunulduğuna çevrildi.  Hazine ve Maliye Bakanlığı, gençleri mağdur etmeyecek formülü buldu. Çalışmanın hızlandırılıp 2022-2023 akademik yılına hazır olması gündemde.

ŞARTLAR YENİDEN YAPILANDIRILSIN

Yaklaşık 5 milyon gencin borç miktarı da 5,5 milyar lirayı buldu. 400 bin civarında öğrencinin de icralık duruma geldiği belirtiliyor. Katlanan KYK borçlarına dikkat çekmek isteyen gençler, 50 binden fazla imza topladı. “Borçların tamamen silinmesini en kötü ihtimalle uygun şartlarda yeniden yapılandırılmasını” talep ediyorlar.

5 MİLYAR LİRAYI AŞTI

8 milyonu aşkın öğrencinin yaklaşık olarak her yıl 1 milyon 200 bini kredi kullanıyor. Toplamda 5,5 milyon KYK borçlusu olduğu tahmin ediliyor, borç miktarı da 5,5 milyar lira. Borcundan dolayı birinci dereceden bir yakının evine icra gelen 400 bini aşmış öğrenci bulunuyor. 2018’de 1 milyon 171 bin, 2019’da 1 milyon 190 bin, 2020’de 1 milyon 172 bin, 2021’de ise1 milyon 32 öğrenci kredi kullandı. Üniversite öğrenimi süresince KYK, ihtiyacı olan gençlere burs ve kredi imkanı sağlıyor. Verilen bursların geri ödemesi yok ama kredi için durum farklı.

NASIL HESAPLANIYOR?

Kanuna göre öğrencilerin borçlarını, kredi alımının bittiği tarihten 2 yıl sonrasında ödemeye başlamaları gerekiyor. Borç tutarı, kredilerin verildiği tarihten normal öğrenim sürelerinin bitimine kadar geçen miktara Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) üretici fiyat endeksindeki artışın ilave edilmesiyle hesaplanıyor. Son 11 yılda yükseköğrenim kredi borçları, 7 defa yeniden yapılandırma kapsamına alındı.

‘HESAP’TA REVİZYON

ÜFE rakamı dikkate alınarak ana para üzerine faiz geliyor. Hesaplama yönteminin değiştirilmesi konuşuluyor. Ortaya çıkan yüksek miktarın daha makul daha ödenebilir bir rakama çekilebilmesi için bazı kanun değişiklikleri gerekiyor. Eğer bir kanun değişikliği yapılacaksa 1 Ekim’de Meclis’in açılması beklenecek.

PARTİLER NE DİYOR?

Siyasi partilerin kıskacında da KYK borçları var. CHP, Deva, Gelecek ve Demokrat Parti, KYK kredilerinin ödenememesi durumunda getirilen faizlerin silineceğini söylüyor. HDP, TİP ile Saadet Partisi ise borçların tamamen silineceği vaadinde bulunuyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...