Tgrt Haber
30 Ocak 2019 09:57

Maduro: Trump, öldürülmem için emir verdi

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesindeki siyasi krizle ilgili ABD Başkanı Donald Trump'ı suçladı.

Maduro: Trump, öldürülmem için emir verdi
nicolas maduro,juan guaido,donald trump,venezuela,abd

Maduro, Venezuela'da kendini geçici başkan olarak ilan eden Juan Guaido'yu destekleyen ABD Başkanı Donald Trump'ın öldürülmesi için Kolombiya hükümeti ve mafyaya emir verdiğini söyledi. 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisini öldürtmek istediğini ve bunun için Kolombiya hükümeti ile yine aynı ülkedeki mafyaya emir verdiğini iddia etti.

Kendilerine yönelik yaptırımların ABD Başkanı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un en çılgınca kararlarından biri olduğunu ifade eden Maduro, yetkililerin ülkenin ekonomisinin istikrarı için büyük çaba gösterdiğini vurguladı.

Maduro, kendilerine yönelik yaptırımların yasadışı olduğunu göstereceklerini, borçlarını ödeyeceklerini ve bu ekonomik mücadeleyi kazanacaklarını söyledi. Kendilerine büyük destek veren Rus lider Putin’e minnettar olduklarının altını çizdi.

Seçim açıklaması

Muhaliflerle diyaloga açık olduğunu belirten Venezualalı lider, ülkenin ordusunun hâlâ kendilerine sadakatle bağlı olduğunu ifade etti.

Parlamento için erken seçime sıcak bakabileceğini de bildirdi. Ancak dört Avrupa ülkesinin çağrısına karşı çıkarak, Devlet Başkanlığı seçimlerinin 2025'te gerçekleştirileceğini de söyledi.

Cumartesi günü İspanya, Fransa, Almanya ve İngiltere, Venezuela’da 8 gün içerisinde seçim kararı alınmadığı takdirde, muhalif lider Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyacaklarını duyurmuştu.

Gayrimeşru başkan Guaido'ya yurt dışı çıkış yasağı

Öte yandan, Venezuela Yüksek Mahkemesi, Başsavcı Tarek Willam Saab'ın talebi üzerine, kendisini geçici Devlet Başkanı ilan eden Juan Guaidó'ya ülke dışına çıkış yasağı koydu ve banka hesaplarını dondurdu.

Yüksek Mahkeme'nin kararı; ABD ve bazı diğer ülkelerin destek verdiği Juan Guaidó ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro arasında yoğunlaşan iktidar mücadelesinde, Maduro hükümetinden gelen son hamle.

Karar, Washington'ın Venezuela'nın ABD'deki banka hesaplarının kontrolünü, ülkenin meşru lideri olarak kabul ettiği Juan Guaidó'ya vermesini izliyor.

Venezula yoğun ekonomik sorunlar yaşıyor ve son haftalarda şiddet olaylarında da artış oldu.

Maduro'nun ikinci görev dönemine başladığı 10 Ocak'tan bu yana ülke genelinde protesto gösterileri düzenleniyor.

BM'ye göre 21 Ocak'tan bu yana en az 40 kişinin öldüğüne, yüzlerce kişinin de yaralandığına inanılıyor.

Ülkedeki hiperenflasyonla, gıda ve ilaç gibi temel tüketim maddelerinde yaşanan sıkıntılan milyonlarca kişinin Venezuela'yı terk etmesine neden oldu.

Venezuela'da ne yaşandı?

Venezuela'da muhalefet ve iktidar yanlılarının 23 Ocak Çarşamba günü  düzenlediği mitingler, ülke ve bölge açısından son derece önemli gelişmelere yol  açmıştı.

Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclis'in Başkanı Juan Guaido,  muhaliflerin mitinginde kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve başta ABD  olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya,  Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından  tanınmıştı.

Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet  Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler  üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini ancak ticari  ilişkilerin süreceğini açıklamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...