Tgrt Haber
03 Şubat 2016 02:00

Malezya helal ekonomi merkezi olmayı hedefliyor

Malezya'nın Cohor eyaletindeki 'İskender Malezya' endüstri bölgesi 'helal ekonominin merkezi' olmayı hedefliyor.

Malezya helal ekonomi merkezi olmayı hedefliyor
malezya, ekonomi,

The Edge Property’nın haberine göre, ülkenin güneyindeki Cohor eyaletinin başkenti Cohor Bahru’daki "İskender Malezya" endüstri bölgesi Çin, Güney Kore ve Japonya başta olmak üzere bölge ülkelerinden yatırım çekmek istiyor.

"Cohor Helal Parkı" adıyla endüstri bölgesinde hizmet vermeye başlayan yeni ünitede yatırım yapmaya davet edilen ülkeler helal ürünleri burada üretip ihraç edebilecek.

Japonya ile yapılan ilk görüşmelerde Japon hükümetince belirlenen şirketler Malezya topraklarında helal üretim yapma konusunda istekli. Özellikle 2020 Olimpiyatlarına hazırlanan Japonya’da, ülkeye gelecek Müslüman turistlerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmaların başlaması bekleniyor.

Gıda ve kozmetik üretimiyle dikkati çeken Japonya başta olmak üzere Güney Kore, Tayvan ve Çin’in helal gıda sertifikasyonu eksikliği nedeniyle Müslümanlara yönelik üretim yapamaması önemli bir eksiklik olarak gösteriliyor.

Cohor Helal Parkı, hammadde ulaşımında kolaylığın yanı sıra, laboratuvarlar, paketleme ve lojistik gibi altyapı hizmetleriyle Doğu ve Güneydoğu Asya şirketlerinin taleplerini yerine getirme kapasitesine sahip.

Yetkililer Cohor Helal Parkı’nda bölgesel piyasa oluşturulması ve helal ürün ihracatının uluslararası bağlantılarla buradan gerçekleştirilebileceğine dikkati çekiyor. Bu çerçevede burada faaliyet gösterecek şirketlere Helal Kalkınma Ajansı tarafından sertifika verilmesinin önemli bir avantaj olacağına vurgu yapılıyor.

Cohor’da 2014 yılında başlanan birinci etap altyapı çalışmalarının yüzde 40’ı tamamlandı. İkince etap çalışmalara ise bu yıl başlanacak.

Küresel helal gıda piyasası son dönemde önemli gelişme kaydediyor. Küresel İslami Ekonomi Zirvesi’nin 2014-2015 raporuna göre, Müslüman toplumların gıda ve yaşam tarzı sektörel tüketimi 2013 yılında 2 trilyon dolar olarak gerçekleşti.  Bu oranın 2019 yılında 3,7 trilyon dolar olması bekleniyor.

Öte yandan, ABD Helal Gıda Birliği verilerine göre, 1,6 milyar Müslüman dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Helal gıda piyasası 632 milyar dolarla, küresel gıda endüstrisinin yüzde 16’sına tekabül ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...