Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 Temmuz 2021 12:31

Market alışverişinde yeni dönem: İster tencereyle al ister tabakla

Sürdürülebilir çevre duyarlılığı kapsamında plastik ambalaj atığını azaltmak ve israfı önlemek için artık ‘kendi kabınla alışveriş’ dönemi başladı. Müşteriler market alışverişlerinde ambalajlı ürünler yerine sahip oldukları kaplarını götürerek istedikleri ya da ihtiyaçları kadar ürün satın alabilecek.

Market alışverişinde yeni dönem: İster tencereyle al ister tabakla
ambalaj atğı,,plastik atığı,,market,,alışveriş,

Dünya çapında 1950 yılından 2015 yılına kadar 8,3 milyar ton plastik üretildiği ve bunun 4,9 milyar tonunun çöpe atıldığı, 800 milyon tonunun da yakıldığı tahmin ediliyor. 2018 rakamlarına bakıldığında Türkiye’de belediye çöpü atıklarının 3,5 milyon tonu plastikten oluşuyor. Bu rakam Türkiye'nin yurt dışından ithal ettiği 750 bin ton plastikten daha fazla. Ancak ülkede 250 bin ton ancak toplanıp geri dönüştürülebiliyor.

Türkiye’nin yıllık olarak yaklaşık 10 milyon ton plastik üretim kapasitesi bulunuyor. Ciro 33 milyar dolar seviyelerindeyken, direkt ihracat ise 5 milyar dolar düzeylerinde.  
Türkiye’de üretilen plastik malzemelerin hammaddesinin yüzde 85’i yurtdışından ithal ediliyor.

Plastik kirliliği hakkındaki tartışmalar dünya çapında devam ederken Türkiye’de de hükümetin aldığı önlemlerin yanı sıra kurumların ve vatandaşların konuya duyarlılığı artıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda Türkiye de alışverişlerde büyük bir çevre kirliliğine yol açan market poşetlerini ücretlendirmeye gitti.

YERLİ TOHUMA DESTEK

Zincir market CarrefourSa plastik ambalaj kullanımını azaltmak ve israfın önüne geçmek amacıyla ‘kendi kabınla alışveriş’ dönemini başlattı.

Sürdürülebilir çevre hedefiyle kurum olarak bir komite oluşturduklarını ve aynı zamanda proje kapsamında yerli tarıma da destek olduklarını ifade eden CarrefourSA Satış Grup Müdürü Eda Özkan,  “Müşteriler kendi kapları ile gelip kendi istedikleri miktarda alışveriş yapabiliyorlar. Bu sistem ile müşterilerin kullandığı ambalaj atığını önlemiş oluyoruz. Aynı zamanda fazla ürün alarak israf etmek yerine kendi ihtiyacı ya da tüketeceği kadar istediği gramajda alabiliyorlar. Bu projeyi ortaya koyarken bir özelliği daha olsun dedik ve yerli tohumları kullanma kararı aldık” dedi.

4 AYDA 7.6 TON PLASTİK ATIK ENGELLENDİ

Geliştirdikleri projeler sayesinde kurum olarak 4 ayda 7.6 ton plastik atığın önüne geçtiklerini de söyleyen Özkan, “Kendi kabınla gel sürdürebilirlik komitesinin sadece bir tane projesi. Bununla bağlantılı olarak meyve-sebzelerde kullanılan köpük tabak yerine mesela geri dönüştürebilir karton tabaklar kullanıyoruz. Tüm mağazalardaki sarf malzeme kullanımını baştan gözden geçirdik ve nasıl azaltabiliriz, alternatif malzeme olarak ne kullanabiliriz sorularına karşılık gelen çözümler üretiyoruz. Bütün bunlarla birlikte 4 ayın sonunda 7.6 ton plastik atığı önlemiş olduk. Kendi yaptığımız kurumsal çalışmalara kendi kabınla gel projesi ile müşterilerimizi de dahil ettik. Bununla ilgili müşterilerimizden çok güzel geri dönüşler alıyoruz” şeklinde konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...