Tgrt Haber
05 Ocak 2021 07:56

Mavi Vatan'da yeni sayfa açacak Türk füzesi

Seri üretim sürecinin başladığı Türkiye'nin ilk deniz füzesi olarak da bilinen Atmaca'da ilk teslimatlar çok yakında başlıyor. Savunma uzmanlarının Ege ve Akdeniz'de yeni bir sayfa açılacağını belirttiği füze ile 250 km uzaktaki hedefler vurulabilecek. Savaş gemilerindeki Harpoon Füze Sistemi'nin yerini alacak Atmaca'da seyir halindeyken hedef güncellenebilirken dik açı ile gemiye dalış ile hedef de küçültülebiliyor. Denizin üzerine çok yakın seviyede uçabilen dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu bir teknolojiyi içeren Atmaca Seyir Füzesi'nin karadan karaya olan versiyonu için de çalışılıyor.

Mavi Vatan'da yeni sayfa açacak Türk füzesi
atmaca,

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları kapsamında harekete geçen Roketsan, 2009 yılında kolları sıvayarak işe koyuldu. Kasım 2018'deki ilk başarılı testten sonra çok sayıda teste tabi tutulan Atmaca tüm testleri başarıyla geçti.Yakın bir zamanda seri üretim sürecinin başladığı füze, Gemisavar Füze Sistemi envanterindeki Harpoon Füze sisteminin yerini alacak.​​Atmaca füzesi ilk olarak Havelsan tarafından geliştirilen GENESİS Savaş Yönetim Sistemi ile donatılan Milgem Sınıfı Korvetler ile Gabya Sınıfı firkateynlerde kullanılacak.Milli olarak geliştirilen füze 350 mm çapa, 1,4 metre kanat açıklığına da sahip bulunuyor. 800 kg ağırlığındaki füzenin menzili ise 250 km'yi buluyor.Atmaca menziliyle de rakiplerine fark atmış durumda.

ABD yapımı Harpoon’un geliştirilmiş versiyonunda menzil 130 kilometre iken Fransız Exocet Bl3 füzesinin ise 200 km menzili bulunuyor.SOM füzesinde de kullanılan TR40 motorlarıyla güçlendirilen Atmaca füzesinde ileriki dönemlerde Kale 3200 turbojet motorunun kullanılması planlanıyor.Üretim gerçekleştiğinde hem SOM seyir füzeleri hem de Atmaca, yerli motorla uçacak.​Savaş gemilerini ve diğer transport gemilerini vurmak için güdüm teknolojisinin kullanıldığı füze donanmaya da yeni bir saldırı sistemini kazandıracak.​​​​Küresel Konumlandırma Sistemi, Ataletsel Ölçüm Birimi, Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre alt sistemlerini kullanarak yol alan Atmaca, hedefini yüksek doğrulukla bulabilmek için aktif radar arayıcısını kullanıyor.

Atmaca'nın, hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal kabiliyetlerinin ardında ise sahip olduğu gelişmiş ve modern veri linki yer alıyor.En verimli görev profilini sunabilen sistemde, hedefe zamanlama, hedefi vurma ve hedefi ateş altına alma operasyonel modları da bulunuyor.​ Bununla beraber Atmaca​ seyir halindeyken Data-link donanımı sayesinde uzaktan hedef güncellemesine de izin verecek.​​​​Atmaca sadece ‘yalama uçuşu’ kabiliyeti ile de hedefi bulmayacak. Gerekli olduğu durumlarda Atmaca yüksek irtifaya çıkıp gemiye dik açıdan dalarak hedef küçültebilecek.Ya da adanın çevresinden dolaşarak gemi radarına son anda girdiğinden herhangi bir savunma sisteminin harekete geçmesine fırsat vermeden hedefi başarıyla vurabilecek.250 km menzilli füze görüş hattının ötesindeki hedefler için de büyük bir tehdit oluşturuyor.Savunma uzmanları tarafından 'dünyanın en iyi gemisavar füzelerinden biri' olarak nitelenen Atmaca, Mavi Vatan’a da önemli katkılar sağlayacak.​​​

Özellikle de gaz ve petrol arama faaliyetleri sonrası Türkiye’nin deniz unsurlarından etkili ateş gücüne kavuşmasının ne denli önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serilmişti. Savunma uzmanları füzenin envantere girmesiyle Ege ve Akdeniz’de yeni bir sayfa açılacağını belirtiyor.​Denizin üzerine çok yakın seviyede uçabilen dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu bir teknolojiyi içeren Atmaca Seyir Füzesi'nin karadan karaya olan versiyonu için de çalışılıyor.Bu da Kara Kuvvetlerine karadan karaya atılan füzeleri imha etme yeteneği kazandıracak.Atmaca Gemisavar Füzesi'nde seri üretim süreci başladı. Füzede teslimatlara bu yıl başlanacakken, yetkililer teslimat başlamadan yurt dışından füzeye yoğun ilgi olduğunun da altını çiziyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...