Tgrt Haber
01 Temmuz 2021 08:51

MB'den zorunlu karşılık oranında 2 yeni hamle

Merkez Bankası yabancı para cinsi mevduatlarda zorunlu karşılık oranlarını 2 puan artırdı. Ayrıca Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranı ise yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü.

MB'den zorunlu karşılık oranında 2 yeni hamle
merkez bankası

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılıklarda yeni düzenlemeye gitti.

Alınan karara göre Merkez Bankası, yurtdışı bankalar ve kıymetli maden depo hesapları hariç mevduat ve katılım fonları ve müstakrizlerin fonları için zorunlu karşılık oranını tüm vadelerde 200 baz puan artırdı. Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranı ise yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü.

Öte yandan yabancı para cinsinden mevduat ve katılım fonu zorunlu karşılık oranları da yükseldi. Tüm vadelerde uygulanacak 2 puanlık zorunlu karşılık artışı 19 Temmuz itibariyle yürürlüğe girecek. Merkez Bankası döviz hareketlerini sınırlandıracı ve rezerv arttırıcak olan bu hamlesiyle piyasadan yaklaşık 5 milyar dolarlık dövizi çekecek. 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...