Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Şubat 2023 10:25 - Güncelleme : 28 Şubat 2023 16:52

Meclis'in gündemi EYT: İlk maaş ne zaman yatacak, Mart ayı dahil mi?

Meclis üç hafta aradan sonra 28 Şubat’ta açılıyor. Meclis'in öncelikli gündemi deprem olurken milyonların beklediği EYT düzenlemesi de Genel Kurul'a gelecek. Peki deprem öncesinde Mart ayında hesaplara yatması beklenen maaşlar ne zaman yatacak? İşte EYT’ye ilişkin detaylar…

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
EYT,emeklilik

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından milletvekilleri bölgeye gitmiş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki çalışmalara üç hafta ara verilmişti. Meclis Genel Kurulu, 28 Şubat tarihinde yoğun bir mesaiye başlıyor.  Meclis’in ilk gündem maddesi deprem olurken ardından EYT düzenlemesi ele alınacak. Milyonların beklediği EYT düzenlemesi Şubat ayında yasalaşıp ilk maaşların Mart ayında hesaplara geçmesi bekleniyordu. Ancak 11 ili etkileyen Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler bu süreci sekteye uğrattı. Milyonların beklediği EYT düzenlemesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülüp kabul edilmişti. Peki bundan sonraki süreç nasıl olacak?  TGRT Haber’de Ankara Müdürü Ahmet Sözcan, EYT düzenlemesine yönelik süreci paylaştı.

MART AYI MAAŞLARI DA YATACAK MI?

28 Şubat’ta EYT düzenlemesinin Genel Kurul'a gelmesini beklediklerini vurgulayan Sözcan, emeklilik takvimini şöyle paylaştı: “Depremin ardından EYT düzenlemesi rafa mı kaldırılacak tartışmaları vardı. AK Parti’de yapılan değerlendirmelerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Söz verdik, söz verdiğimiz gibi EYT düzenlemesini çıkarmamız gerekiyor’ dediği ifade ediliyor. Haliyle EYT düzenlemesi Genel Kurul'un ilk gündem maddelerinden biri. Genel Kurul’dan geçtikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan yasayı onaylayacak, ardından Resmi Gazete’de yayımlanacak. Mart ayında Resmi Gazete’de yayımlanıp ilk maaşların Nisan ayında ödenmesi planlanıyor. Bu kapsamda SGK’nın yoğun bir yükü olacak. Yürürlük tarihinde bir değişiklik yapılıp Mart ayı maaşları da içine katılır mı bilmiyorum. Bu da Genel Kurul’da konuşulabilir.”

KİMLER EYT KAPSAMINDA?

Teklif, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanların yaş sınırı olmadan emekli edilmelerine olanak tanıyor. Emeklilik için yaş şartının kaldırılması ardından prim günü ve sigortalılık süresi mevcut mevzuattaki gibi olacak. Buna göre, SSK'lı EYT'liler 5000-5975 gün arasında değişen şartlarda emekli olabilecek. Teklifin Mart ayında yasalaşması, ilk maaşların ise Nisan ayında yatırılması bekleniyor.

SIRADA BORÇLAR VAR

EYT düzenlemesinin ardından Genel Kurul’a yapılandırmaya ilişkin kanun teklifi gelecek. Düzenlemeyle 2 bin liranın altındaki vergi borçları silinecek. Tüm vergi ve sigorta primi borçları ile trafik ve otoyol geçiş cezaları yapılandırılarak 48 ayda ödenebilecek. Düzenleme 31 Aralık 2022 tarihinden önceki borçları kapsayacak.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...