Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Ocak 2022 15:51

Memur-Sen Genel Başkanı: Ek zam şart oldu

Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından yıllık enflasyon oranı yüzde 36,08'e yükseldi. Milyonlarca memur ve emekli zammını etkileyen verilerin belli olmasının ardından açıklamaya yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Ek zam şart oldu" dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı: Ek zam şart oldu
memur sen,memur maaşı,memur zammı,enflasyon

Milyonlarca emekli ve memur zam oranlarını etkileyecek Aralık enflasyonu belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Aralık ayı enflasyon oranını 13,58 olarak açıklamasının ardından yıllık bazda enlasyon ise yüzde 36,08'e yükseldi. 

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞLARI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aralık ayı enflasyon verileri ile birlikte ocak ayında maaşlara yapılacak zam oranı belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aralık ayı enflasyon verileri ile birlikte ocak ayında maaşlara yapılacak zam oranı belli oldu. Memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 22.48, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 25.48 oranında zam yapılacağı öngörülüyor. Böylece en düşük memur maaşı 6.275 lira olacak. Ancak memurlara yapılacak kesin zam, bu akşam gerçekleşecek Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla belli olacak.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptığı açıklamada, memur maaşlarına enflasyon farkınının yüzde 22.48 olduğunu belirterek ek zammın şart olduğunu açıkladı. Yıllık enflasyonun yüzde 36,08'e ulaştığının altını çizen Yalçın, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

Memur-Sen Genel Başkanı: Ek zam şart oldu

"Ek Zam Şart Olmuştur!

Diğer taraftan, 1 Eylül - 31 Aralık tarihleri arasında ekonomide yaşanan dalgalanmalar sonucu kur ve enflasyon artarken maaşlar erimeye, gelir dağılımında adaletsizlik büyümeye devam etti. 

Nitekim buna bağlı olarak yeni yılla birlikte, zamlar da peş peşe gelmeye devam ediyor.

TÜİK tarafından açıklanan %13,58 Aralık ayı enflasyon oranıyla birlikte; yıllık enflasyon %36,08’i buldu.

2021 Temmuz-Aralık enflasyonu %25,48 ve kamu görevlilerinin 2022 Ocak maaş ve ücretlerine yansıyacak enflasyon farkı %22,48 olarak belli oldu."

"ENFLASYON YUKARI, ALIM GÜCÜ AŞAĞI"

Yeni yılla birlikte zamların peş peşe geldiğini ve hedeflerin tutmadığını, pandemi süreciyle birlikte enflasyonun yukarı, alım gücünün ise aşağı yönlü hareket ettirdiğini belirten Yalçın, "Kısacası Aralık ayı enflasyon rakamları göstermektedir ki; “hedefler tutmadı, tahminler şaştı”. Kovid-19 pandemisinin de etkisiyle; küresel ve bölgesel ekonomide yaşanan hareketlilik, enflasyonu yukarı yönlü, alım gücünü ise aşağı yönlü hareket ettirmeye devam ediyor." dedi.

EK PROTOKOL İLE İLAVE ÖDEME YAPILARAK KAYIPLAR TELAFİ EDİLMELİDİR.

Memurun alım gücünün düştüğünü ve bu alım gücünün yükselmesi için enflasyon farkının yeterli olmayacağını söyleyen Yalçın, yeni yılla birlikte doğalgaza, elektriğe, benzine, motorine, MTV ve ÖTV’ye, harçlara, vergilere, toplu taşımaya gelen zamları hatırlattığı paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Mutabakatsızlıkla sonuçlanan ve K.G. Hakem Kurulu kararı ile 2021 için %3+%3 oranındaki artışlar; enflasyona sadece yenilmedi, EZİLDİ.

Enflasyon farkı memurun düşen alım gücünü yükseltmek için asla yeterli değildir. Şimdi kamu görevlilerinin alım gücünü yükseltme zamanıdır.

Diğer taraftan, 1 Eylül - 31 Aralık tarihleri arasında ekonomide yaşanan dalgalanmalar sonucu kur ve enflasyon artarken maaşlar erimeye, gelir dağılımında adaletsizlik büyümeye devam etti. 

Nitekim buna bağlı olarak yeni yılla birlikte, zamlar da peş peşe gelmeye devam ediyor.

Yeni yılla birlikte; doğalgaza, elektriğe, benzine, motorine, MTV ve ÖTV’ye, harçlara, vergilere, toplu taşımaya ve bunun yanında gıda ürünlerine azımsanmayacak oranda zam yapıldı. Bu gerçekler görülmeli, “Ek Protokol” ile ilave ödeme yapılarak kayıplar telafi edilmelidir.

Asgari ücrete yapılan %50 zam sahada memnuniyet üretmişken, aynı zorluklarla geçim mücadelesi veren kamu görevlileri ve emeklileri görmezden gelinemez, vergi muafiyetinin “yeterli zam” olarak gösterilmeye çalışılması da kabul edilemez.

Vergi muafiyetinin eşit gelir artışı sağlamadığı yaptığımız analizler sonucunda herkes tarafından anlaşılmıştır. Yine, alım gücündeki kaybın enflasyon farkı ödemesiyle telafi edilemeyecek olduğu da net olarak bilinmelidir.

Bu itibarla, 15 Ocak’ta maaşlara yansıyacak şekilde Ek Protokol ile Ek Zam/İlave Ödeme yapılması için kararlı duruşumuzu yineliyor, şu an itibariyle hükümetin de irade ortaya koymasını bekliyoruz.​"

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...