Tgrt Haber
03 Ocak 2022 07:09

Gözler enflasyon rakamlarında: Memur ve emekli zammı belli oluyor

TÜİK bugün 2021’in son 6 aylık enflasyon rakamını açıklayacak. Aralık ayı verisiyle İşçi memur ve emeklilere yapılacak zam oranını belli olacak. Yılın son ayında enflasyonun yüzde 8’in üzerinde çıkması bekleniyor.

Gözler enflasyon rakamlarında: Memur ve emekli zammı belli oluyor
aralık enflasyonu,TÜİK,enflasyon,memur,emekli,zam,memur zammı,emekli maaşı zammı

İşçi, memur ve emeklilere yapılacak zam oranı TÜİK’in açıklayacağı aralık ayı enflasyon verisiyle belli olacak. Aralık ayı verisiyle son altı ayın enflasyon oranı netleşecek. Ardından zam için yol haritası belirlenecek. Beklenti yılın son ayında enflasyonun yüzde 8’in üzerinde çıkması yönünde. Bu tahmin gerçekleşirse 2021’in ikinci 6 aylık enflasyonu yüzde 19’u bulacak ve memur yüzde 3 zamma ilave olarak yüzde 16 zam alacak. Memura refah payı da gündemde olacak. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri ile kamu kurumlarındaki işçilerin ücretleri de artacak. Emekli seyyanen artış istiyor. AK Parti kaynakları asgari ücrete yakın oranda artış olacağını belirtiyor.

Bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından aralık ayı enflasyon rakamı açıklanacak. İşçi, memur ve emekliler başta olmak üzere milyonlarca kişiyi ilgilendiren aralık ayı enflasyonuyla 2021’in ikinci 6 aylık dönemine (temmuz-aralık) ait enflasyon oranı da belli olacak. Söz konusu 6 aylık enflasyon verisi toplu sözleşmelerde dikkate alınırken doğrudan ve dolaylı olarak milyonlarca kişinin gelirini etkileyecek. 4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisi için 5. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde (2020-2021) Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 2021 yılında 3+3 zam kararı vermişti. Buna göre yüzde 3’ün yanında memur maaşlarına enflasyon farkı da uygulanacak.

MEMURA REFAH PAYI GÜNDEMDE

2021’de ekonomideki dalgalanma nedeniyle bu zammın üzerine memur konfederasyonlarının talep ettiği refah payının da gündeme gelmesi bekleniyor. Aynı sözleşme kapsamında olan memur emeklileri için de bu hesaplama geçerli olacak. 2021’in ikinci altı ayına ait enflasyon rakamıyla yaklaşık 8,5 milyon emekli ve hak sahibinin aylıkları da belirlenecek. Bağ-Kur ve işçi emeklilerinin aylıkları 6 aylık enflasyon oranına göre zamlanacak. 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne göre kamuda çalışan 700 binden fazla işçinin ücretlerine de 2021’in ikinci 6 ayında yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapılacak.

TEMMUZ-KASIM ENFLASYONU %10,4

2021’in ilk altı ayında (Ocak-Haziran) TÜİK verilerine göre enflasyon oranı yüzde 8,45 olarak açıklanmış ve memur ile memur emeklileri için bu dönemde ortaya çıkan enflasyon farkı yüzde 5,45 seviyesinde olmuştu. Enflasyon Temmuz-Kasım döneminde ise yüzde 10,4 oranında gerçekleşti. 2021’in ikinci 6 aylık dönemine ait enflasyon rakamı Aralık ayı enflasyonuyla belli olacak. Aralık ayında enflasyon beklentisi ise oranın yüzde 8’in üzerinde olması yönünde. 2021’in ikinci 6 aylık enflasyonu belirtilen tahmin gerçekleşirse yüzde 19’u bulacak. Ve böylece memur yüzde 3 zamma ek olarak yüzde 16 zam alacak. Toplu sözleşme ile ise memurların 2022-2023 döneminde alacağı belirlenecek.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...