Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Ağustos 2021 14:53

Memurun zam oranı belli oldu: Türk çalışma hayatının en büyük artışı

Memur maaşlarına 2022 ve 2023'te yapılacak zam oranları belli oldu. Memur-Sen'le varılan uzlaşmayı açıklayan Bakan Vedat Bilgin, 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7 zam ve artı enflasyon farkı verileceğini söyledi. Bilgin, 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 toplamda ise yüzde 14 zam yapılacağını açıkladı. Ayrıca seyyanen zam kararı alınmazken, toplu sözleşme ikramiyesi 135 TL'den 400 liraya çıkarıldı. Bilgin, 3600 ek gösterge üzerinde de çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Memurun zam oranı belli oldu: Türk çalışma hayatının en büyük artışı
memur,3600 ek gösterge,memur zammı

Çalışma ve Soyal Politikalar Bakanı Bakanı Vedat Bilgin memur maaşlarına 2022 ve 2023 yıllarında yapılacak zam oranlarını açıkladı. Buna göre 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7 zam ve artı enflasyon farkı verileceğini söyledi. Bilgin, 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 toplamda ise yüzde 14 zam yapılacağını açıklarken, oranlar sendikaların beklentisinin gerisinde kaldı. Memur sendikaları 2022 için yüzde 21, 2023 için yüzde 17 artış bekliyordu.

Bilgin, Memur-Sen'in 600 TL'lik seyyanen zam talebine ilişkin de, "Seyyanen zam yok, onun yerine sendika üyesi olan çalışanlarımızın toplu sözleşme ikramiyesini 135 TL'den 400 liraya çıkardık" dedi. 

Bakan Vedat Bilgin, verilen artış oranının toplu sözleşme tarihinin en yüksek artışı olduğuna dikkat çekti.

Bakan Bilgin'in açıklamalarından satır başları şöyle: 

 

Görüşmelerin ardından açıklama yapan Bakan Bilgin'in sözlerinden satırbaşları şöyle:

- Sendikalarla uzlaşmak takdir edeceğiniz gibi kolay bir iş değil. Biz bunu belli bir ölçüde, büyük bir uzlaşmayla buraya geldik. Genel çerçevede yürüttüğümüz konularda uzlaşmaya vardık. Şimdiden memurlara hayırlı olsun.

"3600 EK GÖSTERGE BU SÖZLEŞME DÖNEMİNDE TAMAMLANACAK"

- Türkiye ekonomisi büyüyor. Türkiye ekonomik olarak yoluna devam ediyor, arkasındaki gücü üretimden geliyor. Sanayi üst üste büyüyor. Enflasyon var, bunun oluşturduğu olumsuzluklara karşı da çalışanlarını koruyor.

- İlk teklifimizde 2022 için yüzde 5+ enflasyon farkı önermiştik, ikinci altı ay için yüzde 6+ enflasyon farkı önermiştik. İkinci teklifimizde 2022'nin ilk yarısı için yüzde 5+ enflasyon farkı, 2022'nin ikinci yarısı için yüzde 7+ enflasyon farkı önerdiğimizi belirtmek isterim. 2023'te de yüzde 8+6 zam ve enflasyon farkı önerdik.

- Bu sözleşme kapsamında 3600 ek gösterge çalışması tamamlanacaktır. O kanun gerektiren bir şeydir. Biz çalışmamızı yaptıktan sonra TBMM inisiyatifindedir.

SENDİKALAR KARARDAN MEMNUN

Sendikaların karara ilişkin ilk yorumu ise beklentileri karşıladığı yönünde oldu. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın 3600 ek gösterge için, "Kimseyi mağdur etmeyecek şekilde elimizden geleni ortaya koyacağız. Zam oranları tatmin edici" dedi.

Yalçın toplu sözleşme ikramiyesinin 135 TL'den 400 liraya çıkarılmasının yüzde 28'lik bir artışa takabül ettiğini ifade ederek şunları söyledi: 

"Zaman olarak bizim sürecimiz bu süreci tamamen bitirmeye yetmiyor. Geniş bir alanı kapsıyor. Sayın Bakanımız içeride 2022 için 5+7, 2023 için 8+6 şeklinde rakamı kamuoyuyla paylaşmış oldu. Hayırlı uğurlu olsun. İkinci yıl için yüzde 8'lik bir iyileştirme, bu anlamda beklentimizi de işaret etmektedir. Bu konuda yaptığımız görüşmelerde bu konuya ilişkimizin kaygımızın beklentimizin orana yansıtıldığını görüyoruz. Diğer bir husus sözleşmeliler konusunda 2022 yılı içerisinde bu konuya ilişkin bir çalışma tamamlanması konusunda, daha önce sayın bakanımızla uzlaştığımıza ilişkin cümle kurdu. Ve sözleşmelilerin tamamını içerisinde bulundurma konusunda elimizden gelen gayreti gösterecek, sözleşme metnimizde özen göstereceğiz.

Yine 3600 ek gösterge konusunda yine aynı şekilde çerçeve 2022 yılı içinde tamamlanacak şekilde bir uzlaşımız arasında söz konusuydu. Bu konuda cümle kuruldu, bunda da çalışanları memnun edecek şekilde bir süreç yönetimi konusunda elimizden gelen tüm gayreti ortaya koyacağız.İfade edilen rakam yüzde 26'ya tekabül ediyor. Toplu sözleşme ikramiyesinden gelen iki puan aylık iyileştirmeyle birlikte en düşük devlet memuru maaşında yüzde 28'lik bir iyileştirme anlamına gelmektedir bu."

MEMURLAR HÜKÜMETTEN NE İSTEMİŞTİ?

Sendikalar hükümetin teklifini kabul etmedi. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl birlikte hareket eden Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen, ortak talepler belirlemiş ve hükümetten taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artışı talebinde bulunmuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...