Tgrt Haber
16 Mart 2022 15:30 - Güncelleme : 16 Mart 2022 15:57

Merkez Bankası baz puan nedir? TMCB faiz kararı dolar/TL kurunu nasıl etkiler?

Merkez Bankası tarafından açıklanan yılın ikinci faiz kararı için bekleyiş sürerken vatandaşlar ilgili terimleri araştırıyor. Amerikan Merkez Bankası (Fed) 3 yılın ardında 25 baz puan artışa hazırlanırken hemen ardında TCMB dolar/TL kuru üzerinde etkili olacak faiz kararını açıklayacak. Peki faiz kararında baz puan ne demek?

Merkez Bankası baz puan nedir? TMCB faiz kararı dolar/TL kurunu nasıl etkiler?

Merkez Bankası faiz kararı toplantısı için geri sayım başladı. 2021 yılında 4 kez faiz indirimi uygulayan TCMB, şubat ayı toplantısında faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tutmuştu. Gözler şimdi Fed'in hemen ardından yapılacakMerkez Bankası faiz kararı toplantısına çevrildi. Küresel piyasalarda Amerikan Merkez Bankası'nın 25 baz puan artış yapacağı beklentisi devam ederken TCMB için beklenti anketinde ekonomistler pas geçileceğini tahmin ediyor. Peki baz puan ne demek? Faizi pas geçmek ne anlama geliyor?

BAZ PUAN NE DEMEK? 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) her ay faiz kararı açıklıyor. Yılda 12 kere açıklanan faiz kararı doğrultusunda döviz piyasaları hareketleniyor. Merkez Bankası 2022 yılının ilk faiz kararında değişikliğe gitmemiş ve politika faizini yüzde 14'te tutmuştu. Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle döviz emtia fiyatları sert yükselişe geçmesinden dolayı dolar/TL kuru 14,50 seviyesinin üzerinde tutunmayı başardı. Dolar endeksinde yaşanan geri çekilmeye rağmen düşmeyen dolar fiyatı akıllara ''Merkez Bankası doalra müdahale edecek mi?'' sorusunu getirdi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş dolar/TL kurunda yaşanan yükseliş nedeniyle TCMB'nin önümüzdeki aylarda faiz artışı yapmak zorunda kalacağını ifade etti. Memiş ''Dolar/TL kuru gerilemezse gram altın ve enflasyon düşüşü olmaz'' dedi. Memiş artışın kaç baz puan olacağını ise belirtmedi. Peki Fed ve TCMB faiz kararlarında geçen baz puan ne demek? 

Merkez Bankası baz puan nedir? TMCB faiz kararı dolar/TL kurunu nasıl etkiler?

Baz puan; faiz oranlarındaki değişimi ifade eden bir ölçüm birimidir. Virgülden sonraki dördüncü haneye karşılık gelir. Buna göre 100 baz değişim yüzde 1 değişim demektir. Örneğin, Merkez Bankası politika faizinden 100 baz puan indirime geçecek demek yüzde 1 indirim olacağı anlamına gelir. Kısacası baz puan değişimleri genellikle yüzdelik veya daha düşük birimlerdeki faiz oranlarını veya iki farklı getiri oranını karşılaştırmak için kullanılır.

TCMB FAİZ KARARI DOLAR VE ALTIN FİYATINI NASIL ETKİLER? 

Dolar ve altın fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından bu hafta önemli veriler piyasalara yön verecek. Küresel altın fiyatları ve gram altın üzerinde etkili olan Fed faiz toplantısı 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek. Piyasalarda 25 baz puan faiz artışı beklenirken altın fiyatları karar sonrası şekillenecek. Fed faiz kararı ardından Merkez Bankası mart ayı faiz kararını açıklayacak. 2022 yılının ikinci faiz kararı 17 Mart Perşembe saat 14.00'te açıklanacak. 

Piyasa Uzmanı İslam Memiş dolar endeksinin gerilemesine rağmen kurun agresif bir şekilde 14,98 seviyesine kadar yükselmesini ciddi anlamda risk olarak değerlendiren Memiş bu yükselişin yurt içi piyasalarda gram altın ve gümüş fiyatına yukarı yönlü destek sağladığını ifade etti. Memiş ''TCMB önümüzdeki hafta faiz arttırımı yaparak bu gidişe bir dur diyecek mi'' değerlendirmesinde bulundu. 

Merkez Bankası faiz kararı öncesi dolar 14,73 TL'den işlem görüyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...