Tgrt Haber
22 Ekim 2021 09:01

Merkez Bankası faiz indirdi, dolar fiyatı 9,65'i gördü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün piyasa beklentilerinin çok üstünde faizleri 200 baz puan indirmesinin ardından dolar fiyatı rekorunu 9,65'in üzerine taşıdı. Euro da 11,25 TL'nin üzerine çıkarak rekor tazeledi. İngiliz finans devi Barclays faiz kararı sonrası yaptığı değerlendirmesinde dolar fiyatı için yıl sonu tahminini 9,70 olarak korudu.

Merkez Bankası faiz indirdi, dolar fiyatı 9,65'i gördü
dolar,türkiye cumhuriyet merkez bankası,TCMB,euro,döviz,türk Lirası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül ayında politika faizinde 100 baz puan puan indirime gitmesiyle başlayan, Başkan Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamalarıyla daha da ivmelenen ve dün faizlerde yapılan 200 baz puanlık indirimle tüm zamanların en yüksek seviyesini gören dolar/TL kuru rekorunu 9,65'e taşıdı. Euro/TL de 11,25 TL’nin üzerini gördü.

Merkez Bankası'nın bugün düzenlenen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politikası faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 16 seviyesine çekilmişti. Beklentilerin aksine gelen bu karar, Türk Lirası'nda değer kaybını hızlandırmıştı.

JPMORGAN ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

JPMorgan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Kasım ayında faizleri 100 baz puan daha düşüreceği tahmininde bulundu ve enflasyon tahminini sert şekilde yükseltti. JPMorgan Ekonomisti Yarkın Cebeci müşterilere ilettiği notunda, "Önden yüklemeli bu tür bir gevşeme, enflasyonu hızlı şekilde düşürmenin bir politika önceliği olmadığını gösteriyor" dedi.

Cebeci "Bu adımın fiyat baskılarını artıracağından endişe ediyoruz; bu yıl için enflasyon tahminimizi yüzde 19,9'a, 2022 için ise yüzde 16,4'e revize ediyoruz" dedi.

JPMorgan, daha önce enflasyonun 2021 sonunda yüzde 16,7 olmasını bekliyordu.

Goldman Sachs analistleri ise yayımladıkları raporda, "Türkiye ekonomisi için temel sorunun büyümeden ziyade yüksek ve artan enflasyon olduğunu düşünüyoruz. Bu olguyu ve enflasyonun resmi hedefin dört katı olduğunu göz önüne aldığımızda, birincil sorunun enflasyon olduğunu ve faizlerin artması gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz" dedi.

İNGİLİZ FİNANS DEVİNDEN DOLAR İÇİN YIL SONU TAHMİNİ

İngiliz finans devi Barclays faiz kararı sonrasında yaptığı değerlendirmesinde Türkiye'de son kez 100 baz puanlık faiz indirimi bekliyor.

Kuruluş ayrıca TCMB'nin 2021 yılının kalan kısmında muhtemelen Kasım ayı olmak üzere 100 baz puan daha faiz indirimi yapacağını öngördüklerini bildirdi. Ardından faizin 2022 boyunca yüzde 15 düzeyinde kalmasının beklendiği ifade edildi.

Raporda, yıl sonunda Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 15,5 öngörülürken dolar/TL için yıl sonu tahmini de 9,70 olarak sürdürüldü.

MERKEZ BANKASI’NIN BEKLENTİSİ

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 52 katılımcıyla gerçekleştirdiği ekim ayına ilişkin ‘Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Buna göre katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 8,92'den 9,22'ye, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 9,56'dan 10'a çıktı.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın imzasıyla duyurulan Orta Vadeli Program’da (OVP) 2022 yılı için öngörülen ortalama dolar kuru beklentileri 2021 için 8,30, 2022 için 9,27, 2023 için 9,77 ve 2024 için 10,27 olmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...