Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 May 2022 12:01 - Güncelleme : 16 May 2022 12:12

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Faiz artarsa dolar yükselir mi? Gözler kritik hafta öncesi TCMB'de!

Merkez Bankası faiz kararı için geri sayım başladı. Geçtiğimiz yıl toplamda 500 baz puan indirim yaptıktan sonra TCMB 2022 yılında politika faizini sabit tuttu. Dolar ve altın piyasası üzerinde etkili olan kararı öncesi ‘’Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Faiz artarsa dolar artar mı?’’ soruları gündeme geldi.

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
Merkez Bankası faiz kararı toplantısı yaklaşırken gözler dolar fiyatına çevrildi.
merkez bankası,dolar,faiz
Merkez Bankası faiz kararı toplantısı yaklaşırken gözler dolar fiyatına çevrildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı için toplanacak. Tüm dünyayı etkisi altına alan yüksek enflasyon ve Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle yukarı yönlü ataklar yapan altın ve dolar nedeniyle gözler Para Politikası Kurulu tarafından açıklanacak karara odaklandı. Elindeki varlıkları korumak ve belirsizliğin hakim olduğu piyasalarda zarar etmek istemeyen vatandaşlar ‘’Merkez Bankası faiz kararı sonrası dolar düşer mi yükselir mi?’’ sorusunun cevabını arıyor.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Merkez Bankası faiz kararı toplantısı için geri sayım başladı. 2022 yılının 5.faiz toplantısına odaklanan vatandaşlar ''TCMB faiz kararı ne olacak?'' diye merak ediyor. Merkez Bankası faiz kararı toplantısı 26 Mayıs Perşembe günü yapılacak. Karar TCMB resmi internet sitesinden saat 14.00’de açıklanacak. Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararını yüzde 14 olarak açıklamıştı. 

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? Faiz artarsa dolar yükselir mi? Gözler kritik hafta öncesi TCMB'de!

FAİZ KARARI SONRASI DOLAR DÜŞER Mİ YÜKSELİR Mİ?

Dolar endeksi 104 seviyesi uluslararası piyasalarda son 20 yılın zirvesini görürken yurt içinde 15,55 TL bandından işlem görüyor. Rusya Ukrayna Savaşı’nda devam eden belirsizlik ve küresel etkisini artırmaya devam eden yüksek enflasyon nedeniyle gözler ‘’Merkez Bankası faiz kararı sonrası dolar düşer mi yükselir mi?’’ sorusunun cevabını arıyor. Uzmanlar Merkez Bankası’nın Fed faiz kararını takip edeceğini ifade etti. Buna göre TCMB’nin 14-15 Haziran tarihinde gerçekleşecek Fed faiz kararı öncesi sürpriz yapmaması bekleniyor.

Para Politikaları Kurulu politika faizini yüzde 14’te sabit tutarsa dolar ve altında tepki yükselişi bekleniyor. 16 Mayıs Pazartesi dolar 15,56 TL’den el değiştiriyor.

İSLAM MEMİŞ DOLAR YORUMU

Merkez Bankası faiz kararı için gergin bekleyiş sürerken altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş önemli açıklamalarda bulundu. İslam Memiş yatırımcıların ‘’Altın fiyatları baskılanıyor mu? Merkez Bankası faiz artışı yapacak mı?’’ sorularına cevap verdi.

Memiş tüm merkez bankalarının aynı anda hareket ettiğini ‘’Altın fiyatları bilerek ve isteyerek başta ABD merkez bankası Fed tarafından baskılanıyor. Şu anda dünyada müthiş bir derece enflasyon yükselmeye devam ederken altın fiyatını bunu bilerek baskıla Böyle baskıla baskıla günü birinde patladığı zaman artık altın almak hayal olacak. Hele ki fiziki altın bulmak imkansız olacak. Bütün merkez bankaları kontrollü bir mekanizma kurdu. Fed piyasaalr açılır açılmaz hemen altın ve gümüş satıyorlar. Ons altın 1.880-1.980 dolar aralığına sıkıldı. Çünkü yükselmesi de düşmesi de işine gelmiyor. Ons altın şu an 2.150 dolar olsa enflasyonun düşeceğine dair umutların hepsi tüketir. Tam tersi düşüş olursa insanlar altın ve gümüşe ağırlık verir. İşte kontrol mekanizması böyle bir şey’’ sözleri ile ifade etti.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...