Tgrt Haber
22 Eylül 2022 07:25 - Güncelleme : 22 Eylül 2022 14:13

Son dakika: Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak! Sürpriz çıkar mı?

Son dakika haberi: Merkez Bankası bugün saat 14.00’te faiz kararını açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda aylar sonra politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 13 seviyesine çekmişti. Yılın 9’uncu faiz kararı beklenirken uzmanlar ise görüşlerini söyledi. Piyasaların yüzde 13 düzeyinde faizi sabit bırakmasını beklediği Merkez Bankası bir sürprize daha imza atarak yüzde 100 baz puanlık indirim ile yüzde 12'ye indirildi.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika: Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak! Sürpriz çıkar mı?
Merkez Bankası,faiz,piyasa,fed

Piyasaların gözü kulağı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politika Kurulu’nun açıklayacağı faiz kararına çevrildi.  Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanacak olan kurul kararını saat 14.00’te duyurdu. Yılın 9’uncu faiz kararını merakla bekleyen piyasalarda uzmanlar tahminlerini paylaştı.

MERKEZ BANKASI SÜRPRİZ YAPAR MI?

Hatırlanacağı üzere bir önceki toplantıda Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan düşürdü ve yüzde 13 seviyesine çekti. Geçen ay faiz indiriminin ardından sonra bu ay politika faizinin sabit bırakılması beklenirken az da olsa 50 baz puanlık bir indirim olabileceği uzmanlar tarafından dile getirildi.  

MERKEZ BANKASI FAİZİ YİNE İNDİRDİ

Merkez Bankası politika faizini bir puan düşürerek yüzde 12'ye çekti. Banka böylece iki ay üst üste toplam iki puanlık faiz indirime gitti

EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİ NE?

AA Finans'ın beklenti anketinde faizin sabit tutulacağı öngörüldü. 29 ekonomistin katıldığı ankete katılan ekonomistlerden 9'u politika faizinde 100 baz puanlık,1'i ise 50 baz puanlık indirim bekliyor. Bloomberg HT anketinde ise faiz indirimi beklentisi öne çıktı. 17 kurumun katıldığı ankette 9 kurum indirim bekliyor. Kurumların 8'i 100 baz, biri ise 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi açıkladı.

FED FAİZ ORANINI 75 BAZ ARTTIRMIŞTI

ABD Merkez Bankası politika faizini üçüncü ayda 75 baz puan artırdı ve yüzde 3 ile 3,23 aralığına yükseltmişti. Banka yetkililerinin 2022 sonu için ortalama faiz beklentisi yüzde 4,4 olarak kaydedildi. 2023 sonu için ise beklenti yüzde 4,6 olarak ifade edildi.

TL NE KADAR DEĞER KAYBETTİ?

TL, geçen ay yapılan sürpriz faiz indiriminden beri dolar karşısında yüzde 2'nin altında değer kaybetti. Türk Lirası, nisan sonundan beri yüzde 19'a yakın, yılbaşından beri yüzde 28'e yakın, son bir yılda ise yüzde 54 kayıp yaşadı. TL, geçen yıl da yüzde 40'ın üzerinde değer kaybı yaşamıştı.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...