Tgrt Haber
27 Temmuz 2015 12:14

Merkez Bankası'ndan bir hamle daha!

Merkez Bankası, bir hafta vadeli euro cinsi depo faiz oranını yüzde 1,50`den yüzde 1,25`e indirdi.

Merkez Bankası'ndan bir hamle daha!
merkez bankası, piyasalar, hamle,

Merkez Bankası, bir hafta vadeli euro cinsi depo faiz oranını yüzde1,50'den yüzde 1,25'e indirdi. Euro'da bugün kazançlar yüzde 1'i aşmıştı. Euro 3.05'in üzerine çıkarken, müdahale sonrası 3.03'e kadar gevşedi.
Merkez Bankası, cuma günü yaptığı açıklamada, küresel ve yerel gelişmeler nedeniyle bugünden geçerli olmak üzere bir hafta vadeli dövizdepo faiz oranını dolar için yüzde 3,5'ten yüzde 3,00'e indirdiğini açıklamıştı.
Konuya ilişkin UZMANPARA'ya değerendirmede bulunan ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan şunları söyledi:
"Merkez Bankası döviz depo faizlerinde ABD Merkez Bankası FED’in önümüzdeki dönemlerde faiz artırım ihtimaline karşı hem bankacılık sektörünün sağlıklı işleyişini devam ettirmeye hem de elindeki döviz rezervlerinin azalmasını engellemeye yönelik bir hamle olarak Nisan ayında da benzer şekilde indirim yapmıştı.
'PİYASADA KALICI ETKİ OLUŞTURMASI BEKLENMEZ'
Geçtiğimiz hafta döviz depo faizlerinde yeniden düzenleme yapıldı ve Merkez Bankası 27 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak şekilde döviz depo faizlerini ABD doları için yüzde 3,5’tan yüzde 3’e indirdi. Aynı zamanda gerekli görülmesi halinde ABD doları ve Euro için söz konusu oranların ayrı bir basın duyurusuna gerek kalmadan iş günlerinde saat 09.30’da çift yönlü olarak değiştirilebileceğini de açıkladı. 
Bu doğrultuda Merkez Bankası bugün aynı hamleyi Euro için de yaptı ve Euro cinsi döviz depo faizlerini yüzde 1,5’tan yüzde 1,25’e indirdi. Son PPK toplantısında herhangi bir politika adımı atmayan Merkez Bankası, bu şekilde piyasadaki volatiliteyi yakından izlediğinin mesajını vermektedir. Döviz depolarına verilen faizin indirilmesi, Merkez’in ucuz döviz verme taahhüdünde bulunarak döviz alma eğilimini dizginlemek yönündedir. Piyasada TL lehine kalıcı bir etki oluşturması beklenmez."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...