Tgrt Haber
13 Haziran 2022 16:05 - Güncelleme : 13 Haziran 2022 17:03

Son dakika! Merkez Bankası'ndan yeni karar: Reeskont kredilerde faiz indirimi

Son dakika haberi: Merkez Bankası, TL cinsi reeskont kredilerde vade ve faizlerde değişikliğe gitti. Buna göre; ihracatçıların kullanacağı TL cinsi reeskont kredilerde faizler düşürülürken, vadeler ise uzatılacak.

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / Bloomberg HT
Son dakika! Merkez Bankası'ndan yeni karar: Reeskont kredilerde faiz indirimi
merkez bankası,faiz,kredi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kredi faizi ve vadesiyle ilgili yeni bir karara imza attı. Buna göre Merkez, Türk Lirası cinsi reeskont kredisi kullanacak ihracatçılar için vadeleri uzatırken, faizleri de aşağı çekti. Alınan karar sonrası TL reeskontun azami vadesi 360 gün, savunma sanayi için ise 720 gün olacak.

Türk Lirası cinsinden reeskont faizleri, 0-90 gün için politika faizinin 300 baz puan, 91-180 gün için politika faizinin 200, 181-720 gün için politika faizinin 100 baz puan altında olacak.

TL reeskont kullanan firmalar kredi vadesine kadar gelen mal veya hizmet ihracı gelirlerinin yüzde 40’ını TCMB’ye, yüzde 30’unu bir bankaya satmayı ve satışı müteakip 1 ay süreyle Döviz almamayı taahhüt edecek.

REESKONT KREDİ NEDİR?

Bir bankanın elinde bulunan ve daha ödeme zamanı gelmemiş olan senetleri bankanın kendi belirlediği belli başlı şartlar karşılığında merkez bankasına iskonto ettirerek paraya çevirmesidir.

Reeskont kredisi ise TL veren, geriye döviz alan bir kredi şeklidir. Reeskont kredileri sayesinde Merkez Bankasına döviz geliri sağlamak amaçlanır.

Kaynak: TGRT Haber / Bloomberg HT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...