Tgrt Haber
14 Nisan 2022 14:00 - Güncelleme : 14 Nisan 2022 15:12

Son dakika! Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasalar tarafından merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası son 3 toplantıda olduğu gibi nisan ayında da faizi değiştirmeyerek yüzde 14’te sabit tuttu.

TCMB, 2022'in ilk 3 toplantısına faizi yüzde 14'te sabit tuttu.

Para Politikası Kurulu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplandı. Faiz kararı için gözler, bugün yapılacak toplantının sonucuna çevrilmişti. Milyonlarca vatandaş ve piyasalar TCMB’den çıkacak faiz kararını merakla bekliyordu. 2022 yılının dördüncü faiz kararı Merkez Bankası tarafından açıklandı.

Merkez Bankası 2022 yılının dördüncü faiz kararını açıkladı. Buna göre; politika faizi yüzde 14'te sabit kaldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'JEOPOLİTİK RİSKLER AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLERİ CANLI TUTUYOR'

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

Etkisi sürmekte olan jeopolitik riskler, küresel ve bölgesel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizliklerin artmasına yol açmaktadır. Küresel gıda güvenliğindeki belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, enerji başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının daha da belirgin hale gelmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır.

MAKROİHTİYATİ POLİTİKA MESAJI

Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, bölgesel farklılıklar ortaya çıksa bile dış talebin giderek artan olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler devam etmektedir. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kurul, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli olduğunu değerlendirmiştir. Bu çerçevede Kurul, makroihtiyati politika setinin güçlendirilmesine karar vermiştir.

Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmiştir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlarlar birlikte, küresel barış ortamını yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir."

EKONOMİDE KIRILGANLIK VAR 

İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, faiz kararının sabit tutulmasını şöyle değerlendirdi: “Artık mesele çok hassas bir hale geldi. ABD ve Batı’da büyümeden biraz vazgeçip faizleri artırarak enflasyonu durdurabilir miyiz, gibi bir algı var. Bizim için önemli olan iş ve aş. Bunu nazik yapmak lazım. Ortada bazı kırılganlıklar var. Cari denge olması bu şartlarda zor. İşler şu an iyi gibi gözükebilir ama dünya konjonktüründe ve Türkiye gerçeklerinde bir anda tersine dönebilir” ifadelerini kullandı.   

EKONOMİSTLER 'SABİT KALACAK' DEMİŞTİ

AA Finans'ın beklenti anketine katılan 18 ekonomist, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 14’te sabit bırakacağını tahmin ediyordu. Yıl sonu politika faiz oranına ilişkin ekonomistlerin beklentilerinin medyanı da yüzde 14 oldu.

Reuters’ın anketine katılan 18 ekonomist de Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından faizlerin sabit bırakılacağı kararının çıkmasını bekliyordu.

SON 3 TOPLANTIDA FAİZ SABİT TUTULDU

Eylül 2021’de seri faiz indirimine başlayan Merkez Bankası, 4 ayda toplamda 500 baz puanlık indirime giderek faiz yüzde 14'e çekmişti. 2022 yılında ise, faiz kararları ocak, şubat ve martta yine yüzde 14'te sabit tutulmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...