Tgrt Haber
24 Haziran 2014 09:08

Merkez Bankası'nın faiz kararı bugün

Piyasalar tamamen bugünkü kritik Para Politikası Kurulu toplantısına odaklanmış durumda.

Merkez Bankası'nın faiz kararı bugün

Piyasalar, bugünkü kritik Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına odaklanmış durumda. Piyasadaki genel beklenti 50 veya 100 baz puanlık bir indirime yoğunlaşmış durumda. Analistler, 25 baz puanlık indirimin politik, 150 baz puanlık indirimin ise ekonomik açıdan olumsuz algılanabileceğine dikkat çekti.

Hükümet kanadından Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın faizleri indirmesi konusunda baskı artarken, Irak kaynaklı jeopolitik riskler nedeniyle petrol fiyatlarının 114 dolarla yaklaşık 9 ayın en yüksek seviyelerinde bulunması, enflasyonu yukarı taşıyabilir. Bu nedenle, Başçı’nın daha temkinli olması bekleniyor.

İŞTE UZMANLARDAN İLK TAHMİNLER!

‘Ölçülü indirim’ demişti

Nitekim Başçı, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruş korunacak ve bu faiz indirimini dışlamaz ama indirimlerin ölçülü olmasını gerektirir. Şimdiye kadar ölçülü faiz indirimi dediğimizde ya 25 ya 50 ya 75 baz puanlık değişiklikler yaptığımız oldu aşağı veya yukarı yönde” demişti.

Merkez Bankası, doların 2.39 TL’ye çıkması sonrasında 28 Ocak’ta olağanüstü toplanarak bir hafta vadeli repo ihale faizini yüzde 4.50’den yüzde 10’a yükseltti. Merkez, mayıs ayı PPK toplantısında ise bir hafta vadeli repo faizini yüzde 10’dan yüzde 9.50’ye çekti. (Haber7)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...