Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Haziran 2021 10:43

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolarda son durum

FED'in dünkü faiz kararı sonrası hareketlenen dolar, 8,50 seviyesinden 8,63'lere yükseldi. Piyasada gözler Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararına çevrilmişti. Merkez, yüzde 19 olan faizleri sabit tuttu. Kararın ardından dolar 8,64 seviyelerinde görüldü.

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolarda son durum
dolar,ekonomi,döviz,piyasa

ABD Merkez Bankası (FED), ekonomi piyasalarında merakla beklenen faiz kararını dün akşam açıkladı. FED, dün yapılan toplantıda beklendiği gibi politika faizini sabit tuttu. Ayrıca varlık alım programında da değişiklik yapılmadı.

"ENFLASYONDAKİ ARTIŞ GEÇİCİ"

Enflasyon tahminleri yukarı yönlü rezerv eden FED'in üyeleri arasında 2022 ve 2023 yılları için faiz artışı bekleyenlerin sayısında yaşanan artış piyasalarda baskıya yol açtı. FED Başkanı Jerome Powell, enflasyondaki artışın geçici olduğuna inanmalarına rağmen tersi bir senaryoya karşı da tedbirli olmaları gerektiğinin altını çizdi. Ekonomik aktivite ve istihdama yönelik göstergelerin güçlenmeyi sürdürdüğünü bildiren Jerome Powell, "Projeksiyonlarımızın gösterdiğinin aksine enflasyonun inatçı olabileceği olasılığıyla beklentilerimizi yükselttik. Enflasyon beklentileri yukarı gitmeye devam ederse yeni bir ayarlama yapmaya hazırlıklı olmalıyız." ifadelerini kullandı.

Powell ayrıca faiz artışını tartışmak için aceleci olmamak gerektiğine dikkat çekip, "Komite için yakın dönemin en önemli konusu varlık alımları. Varlık alımlarını azaltmadan önce piyasa gerekli şekilde bilgilendirilecek" diye konuştu.

FED KARARI SONRASI DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

FED toplantısında çıkan kararlar ve Powell'ın yaptığı açıklamaların ardından dolar fırladı. FED'in faiz kararı öncesinde 8,50 seviyesinde seyreden dolar/TL 8,63'ü gördü. Altın da dolar karşısında yüzde 2,5 değer kaybetti. Dün yatay seyreden avro/dolar paritesi ise Fed'in kararlarıyla 1,2115 seviyesinden 1,1995'e kadar geriledi ve 1,20'nin hemen üzerinde dengelendi.

Analistler, FED'in enflasyon endişelerinin artık beklenti ve açıklamalarında da yer bulduğuna dikkat çekip, piyasaların bundan sonraki süreçte enflasyona ilişkin beklentileri belirleyecek veri ve fiyatlamalara daha duyarlı olacağını görüşünü belirtti.

KÜRESEL PİYASALAR HAREKETLENDİ

Bugün Asya pay piyasalarında Çin hariç negatif bir seyir izleniyor. Çin'de Şanghay bileşik endeksi önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde bulunurken, şu dakikalarda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,2 değer kaybetti.

New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,77, S&P 500 endeksi yüzde 0,54 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,24 geriledi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,49'dan yüzde 1,58 seviyelerine kadar yükselirken, dolar endeksi 91,4 ile 19 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Fed kararları öncesinde kapanan Avrupa borsalarında ise dün karışık bir seyir izlendi. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,12 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,17 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,20 yükseliş kaydetti.

MERKEZ'İN FAİZ KARARINDAN SONRA DOLARDA SON DURUM

İstanbul'da serbest piyasada dolar 8,6060 liradan güne başlamıştı. Piyasaların kilitlendiği faiz kararı saat 14.00'te belli oldu. Merkez Bankası politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit tuttu. Kararın açıklanmasının ardından dolar/TL şu sıralar 8,64 seviyelerinde işlem görüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...