Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Haziran 2014 18:48

Mersin'de kurulacak Nükleer Santral için muz üreticilerinden açıklama

‘Mersin'de kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali, özellikle Alanya ve Anamur'daki muz üreticilerini endişelendirdi' haberleri gerçeği yansıtıyor mu?

Mersin'de kurulacak Nükleer Santral için muz üreticilerinden açıklama
mersin, nükleer santral, muz üreticileri,

Geçtiğimiz hafta DHA tarafından yayınlanan, Mersin'in Gülnar İlçesi'nde kurulması planlanan nükleer santralin, bölgedeki muz üreticilerini paniğe sürüklediği haberleri, nükleer santrallerle tarım arasındaki ilişkiyi gündeme getirmişti. Haberin iddiasına göre, nükleer santralin yapımından sonra bölge üreticileri, ürünlerinin ambalajına "nükleer kalıntı vardır" logosu yapıştırma zorunluluğunda kalacak, bu da bölgedeki tarımı oldukça olumsuz etkileyecek bir gelişme olacaktı.
NÜKLEER SANTRAL, TARIMIN ÖLMESİ Mİ DEMEK?
Haberin dile getirdiği bu endişelerin kaynağı olarak gösterdiği kişi ise Muz-Bir Başkanı Mehmet Güzel idi. Haberde Güzel'in "Nükleer santrallerin 200 kilometre yarıçapı çevresinde yetişen gıda ürünleri etki altında kalır. Bu alan içerisinde kalan bölgelerde yetişen ürünlerde, 'Nükleer Kalıntı Vardır' anlamına gelen belge istenecek. Bu da Anamur ile Mersin arasındaki bölgelerde tarımın ölmesi anlamına gelir." şeklinde ifadeler kullandığı kaydedilmişti. Nükleer santral ve tarım arasındaki böyle bir ilişki kurulamayacağı gibi tarım ürünlerine "nükleer kalıntı vardır" şeklinde bir logo basılmasının nasıl bir mantığı olduğunu anlayabilmek için Muz-Bir Başkanı Mehmet Güzel'le konuştuk.
"HÜRRİYET GAZETESİNİN HABERİNDEKİ GİBİ KONUŞMADIM"
Nükleer santrallerin yakınındaki bölgelerde tarımın nasıl yapıldığı ya da o bölgelerin ürünlerinin bu tarz logolarla ihraç edilip edilmediği hakkında bir araştırmaları olmadığını söyleyen Mehmet Güzel "Ben Hürriyet gazetesinin yapmış olduğu haberi onların yayınladığı gibi vermedim. Olayın özü şu: Bizim karşımızda rakiplerimiz var, ‘ithal muzcular'. Biz, Türkiye'de yüzde 30 ile başladık üretime bu hükümet geldiğinde, şimdi yüzde 60'lara çıktık. Dolayısıyla ‘ithal muzcuların' önünü kesmeye başladık. Onlar, nükleer santral yapıldığı zaman söz konusu logonun, ürünlerin üzerine yapıştırılacağı ya da nükleer santral bittikten on yıl sonra arazilere böyle bir logo dikileceği şeklinde laflar atınca ortaya, biz de bunun doğru olup olmadığını, birinci ağızdan yani Enerji Bakanımızdan ve Tarım Bakanımızdan öğrenmek istedik. Bir logo olacak mı olmayacak mı, böyle bir çalışma var mı, bu yalnızca rakiplerimizin ürettiği bir laf mı diye merakımızdan, gerekli mercilerden açıklanması gereğini duyduk başka hiçbir şey yoktu." şeklinde konuştu.
"KONUYLA İLGİLİ BİRİNCİ AĞIZDAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"
Olayı çarpıtmaya gerek olmadığını, ürünlerinin satışlarından da hükümetin kendilerine desteğinden de çok memnun olduklarını söyleyen Mehmet Güzel "Biz sadece, aklımızdaki sorulara cevap aradık. 1500 tane üyemiz var 500 tane imza topladık. Amacımız da ithal muzcular böyle bir laf çıkarmış, buna istinaden, çiftçilerin kafasına takılan soruya bakanlıktan cevap almak. Ama hafta başından beri, bizi Greenpeace üyeleri bile arıyor, değişik değişik haberler yapmak için. Biz nükleer santral yapılmasına karşı da değiliz. Ancak, bizim tarım ürünümüze insanlarımıza zarar verecekse karşı çıkarız. Bununla ilgili de birinci ağızdan bir açıklama bekliyoruz. Bakanlık bize bu açıklamayı yaparsa memnun oluruz. Başka hiçbir amacımız yok." açıklamalarında bulundu.
DÜNYADAN, NÜKLEER SANTRAL VE TARIM İLİŞKİSİNE ÖRNEKLER
Konunun ortaya çıkardığı hassasiyet oranında bilgi sahibi olmadığımız için bu tür endişeler yaşansa da aslında nükleer santraller, tarım arazilerine ya da tarımsal ürünlere engel olacak santraller değiller. Dünyadaki örneklerine bakıldığında görülebileceği gibi, nükleer santrallerin bulunduğu yerlere çok yakın tarımsal araziler ve ciddi bir üretim var.
HİNDİSTAN
Örneğin, dünyanın önde gelen muz üreticilerinden olan Hindistan'da, Kudankulam Nükleer Santrali'nin sadece 1 km ötesinden başlayarak, tarımsal faaliyetler yürütülmektedir. Ayrıca Hindistan'da, 14 nükleer santralin çevresinde de muz yetiştirilmektedir. Bu alanlardan biri olan Narora Nükleer Santral sahasının dış sınırından itibaren tarım arazileri başlamaktadır.
BELÇİKA
Bu durum; arpa, buğday, şeker pancarı ve mısır gibi çeşitli sebze ve meyvelerin, santral alanının yakınlarında yetiştirilebildiği Belçika'da da aynıdır.
KALİFORNİYA

En yakın tarım alanına 11 km uzakta olan, Kaliforniya'daki Diablo Kanyon nükleer santralinin bulunduğu San Luis Obispo County'de; üzüm, çilek, sebze ve büyükbaş hayvan yetiştirilmektedir.
FRANSA

Fransa'daki üzümlerin yarısının yetiştiği alan olan Languedoc bölgesinde, Cruas Nükleer Santrali, bulunmaktadır. Resimden de açıkça anlaşılabileceği gibi, bu bölgede de yoğun tarımsal faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Özetle, nükleer santral ve tarım arasında otomatik bir kesintiden, bu santrallerin tarıma elverişli olmadığından söz edemeyiz. Aksine, nükleer santrallerin kullanıldığı dünya ülkeleri, bu iki konuyu bir arada, güvenli ve üretken bir biçimde kullanabiliyor. Son bir örnek daha vermek gerekirse, dünyanın en çok muz üreten iki ülkesi; Çin ve Hindistan'da, toplam 42 nükleer santral işletme halinde, 34 nükleer santral de inşaat halindedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...