Tgrt Haber
30 Nisan 2016 14:53

Metsamor riskine karşı tatbikat bu sonbaharda

Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın gündeme getirdiği Ermenistan’daki ‘Metsamor’ hâlâ faaliyette. Tüm uyarılara rağmen Ermenistan, 'elektriksiz kalırız' bahanesiyle santralın 2026 yılına kadar çalıştırılmaya devam edileceğini açıkladı.

Metsamor riskine karşı tatbikat bu sonbaharda
metsamor, berat albayrak,

Nükleer enerji, dünyada en önemli, en güvenli ve en temiz enerji kaynaklarından biri olarak alınıyor. Enerjide önemli bir atılımın eşiğinde olan Türkiye, nükleere yatırım konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Bu kararlı duruş ise çevre adına yola çıktıklarını söyleyen bir takım çevrelerce sık sık karalanmaya çalışılıyor.

ERMENİSTAN'A BAKIN!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, perşembe günü Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda konuşmuştu. Nükleer karşıtlarının sergiledikleri yaklaşımları tebessümle karşıladığını söyleyen Albayrak, "Madem böyle iyi niyetli bir çevre kaygınız var, dünya için ciddi bir tehdit ortaya koyan sınırımıza 10-20 kilometre uzaklıktaki Ermenistan'daki Metsamor Santralı var. Diyorum ki bu enerjinizi Ermenistan'daki santralı protesto etmek için harcarsanız, Türkiye'ye çok daha büyük hizmet verirsiniz" demişti.

IĞDIR'A 16 KM

AKŞAM’ın daha önce de gündeme getirdiği Metsamor Nükleer Santralı, Iğdır’a sadece 16 kilometre mesafede yer alıyor.

Kullanım ömrü dolmasına karşın, Ermenistan tarafından ‘enerji ihtiyacı’ gerekçesiyle çalıştırılmaya devam ediliyor. Erivan, santralın 2026'ya kadar kullanılacağını ilan etti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu standartlarına aykırı faaliyet gösteren santral konusunda Türkiye sık sık muhataplarını uyarıyor. Muhtemel bir kazaya karşı da hazırlık yapılıyor. AFAD ile TAEK, gerçek zamanlı bir tatbikat yapma kararı aldı. Ulusal tatbikatla yol haritası çizilecek.

Bölgesel çalıştay da yapılacak

Çalışma kapsamında Iğdır'da gerçekleştirilecek tatbikat için yol haritası belirlendi. Bu amaçla, önümüzdeki günlerde önce ulusal, ardından da bölgesel bir çalıştay yapılacak. Daha sonra masa başı tatbikat gerçekleştirilecek. Eylül ya da ekim ayında ise 'saha tatbikatı' gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Dünyanın en güvensiz santralı

40 bini aşkın insanın ölmesine neden olan Çernobil’le aynı teknolojiye sahip.

1977 yılında inşa edildi.

Dünyanın bilinen en eski nükleer santral teknolojisine sahip tesisin Iğdır’a uzaklığı 16 kilometre.

Dünyadaki en güvensiz santral olarak anılıyor.

'Patlamaya hazır nükleer bomba’ olarak, sürekli gündemde.  

Sızıntı yapması durumunda Çernobil’den bile büyük bir faciaya yol açabileceği belirtiliyor.

Fransa'nın elektriğinin % 77’si nükleerden

Dünyada 30 ülkede 438 adet nükleer enerji santralı bulunuyor. 15 ülkede 67 santralın yapımı ise sürüyor. 2015 itibarıyla Fransa elektrik ihtiyacının yüzde 76.9’unu nükleer enerjiyle sağlarken bu oran, Slovakya’da yüzde 56.8, Macaristan’da  ise yüzde 53.6 oldu. Gerek hükümet gerekse halk nezdinde çevre hassasiyeti yüksek olan İsveç elektrik ihtiyacının yüzde 41.5 Finlandiya ise yüzde 30.4’ünü nükleer santrallerından elde ediyor. Dünyada en çok nükleer santralı olan ülkelere bakıldığında 100 santral ile ABD birinci sırada yer alıyor. ABD’yi 58 santralla Fransa, 48 santralla Japonya ve 34 santral ile Rusya takip ediyor.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...