Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Haziran 2022 15:28 - Güncelleme : 02 Haziran 2022 16:34

Milyar dolarlar kasaya girdi: Merkez Bankası rezervleri arttı

Merkez Bankası verileri, rezervlerde geçen hafta toparlanmanın hakim olduğunu gösterdi. Brüt rezervler 100,3 milyar dolardan 102,9 milyar dolara yükselirken net rezervler ise 12,2 milyar dolara çıktı. Swap hariç net rezervler de eksi 52,4 milyar dolar oldu.

Milyar dolarlar kasaya girdi: Merkez Bankası rezervleri arttı
tcmb

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 27 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 636 milyon dolar artarak 102 milyar 897 milyon dolara yükseldi.

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 27 Mayıs itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 1 milyar 274 milyon dolar artışla 61 milyar 285 milyon dolara çıktı. Brüt döviz rezervleri, 20 Mayıs'ta 60 milyar 11 milyon dolar seviyesindeydi.

REZERVLER ARTTI

Söz konusu dönemde altın rezervleri, 1 milyar 361 milyon dolar yükselerek 40 milyar 250 milyon dolardan 41 milyar 611 milyon dolara ulaştı.

Böylece Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 27 Mayıs haftasında bir önceki haftaya kıyasla 2 milyar 636 milyon dolar artarak 100 milyar 261 milyon dolardan 102 milyar 897 milyon dolara yükseldi.

YABANCI SATIŞI SÜRÜYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 27 Mayıs haftasında yabancı yatırımcı hisse tarafında 41 milyon dolarlık, tahvil tarafında ise 55 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Böylelikle yıl başından bu yana çıkış 4,3 milyar dolara ulaştı.

27 Mayıs haftasında yurt içi yerleşiklerin Döviz mevduatı 204 milyon dolar artışla 214,7 milyar dolara yükseldi. Parite etkisinden arındırıldığında ise mevduatların 1 milyar dolar azaldığı görüldü.

Bu veri setine göre döviz mevduatı gerçek kişilerde 751 milyon dolar, tüzel kişilerde 262 milyon dolar azaldı.

TCMB: TEDBİRLER DEVAM EDECEK

TCMB ayrıca Mayıs ayı toplantı özetlerini de yayımladı. Özetlerde cari dengede enerji kaynaklı risklerin sürdüğü belirtildi. Konuyla ilgili olarak özetlerde "Son dönemde enerji ithalatındaki kuvvetli seyir cari işlemler dengesini etkilemektedir. Cari İşlemler Dengesi (CİD) 2022 yılı Mart ayında 5,6 milyar ABD doları açık verirken, yıllıklandırılmış cari açık 2,2 milyar ABD dolarlık artışla 24,2 milyar ABD doları seviyesine yükselmiştir. Geçici dış ticaret verileri Nisan ayında ihracatın gücünü koruduğuna, ithalatın ise enerji ve emtia fiyatları kaynaklı olarak yüksek seyretmeye devam ettiğine işaret etmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Özetlerde makroihtiyati tedbirlere ilişkin değerlendirmeler de yer aldı. Özetlerde PPK'nın güçlendirdiği makroihtiyati politika setini ilave tedbirlerle kararlılıkla uygulamaya devam edeceği ifade edildi.

Toplantı özetlerinde likidite adımlarına da vurgu yapıldı. Bu konuda özetlerde şu ifadeler yer aldı:

Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımları devreye alınacaktır. Bu süreçte, politika araçlarının Türk lirası mevduat gelişiminin desteklenmesi, APİ fonlamasının teminat yapısında Türk lirası cinsi varlıkların artırılması, para takası (swap) miktarının kademeli şekilde azaltılması ve Döviz rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliştirilmesine odaklanılacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...