Tgrt Haber
01 Nisan 2014 17:10

Moodys'ten Türkiye hakkında önemli açıklama

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybının, şirketlerin kredi notu için negatif unsur olduğunu belirterek, 'Türk şirketleri genel olarak güçlü likidite tamponlarına ve uzun vadeli borç profiline sahip' açıklamasını yaptı.

Moodys'ten Türkiye hakkında önemli açıklama
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türk Lirası, değer kaybı, Türk şirketleri,

Moody's Türk şirketlerinin derecelendirilmesine ilişkin raporunda, "Türk Lirası'ndaki değer kaybı, derecelendirilen Türk şirketlerinin çoğunluğu için negatif kredi notu unsuru. Mayıs başı ve 28 Ocak arasında ABD dolarını karşısında liranın yüzde 26, Avro karşısında ise yüzde 31 oranındaki değer kaybı, değerlendirilen finans şirketleri dışındaki Türk şirketleri için kredi kredi negatif unsurdur" ifadeleri kullanıldı. Türk şirketlerinin artan faiz oranlarından kaynaklı bir şekilde artan borçlanmayla karşı karşıya olduğunu belirten Moody's Kıdemli Analisti Martin Kohlhase, şunları kaydetti: "Lira'daki değer kaybı ve faizlerin artışı kredi negatif çıkarımlara neden olurken, Türk şirketleri genel olarak güçlü likidite tamponlarına, uzun vadeli borç profiline sahip. Şirketlerin karlarının bir kısmı da döviz cinsinden. Bu faktörler zayıflayan liranın oluşturduğu etkiyi ve piyasadaki yakın vadeli kırılganlığı hafifletecektir." Moody's, değerlendirilen Türk şirketlerinin askıdaki toplam borcunun geçen yılın Haziran ayının sonu itibariyle yüzde 80'inden fazlasının döviz cinsinden olmasına karşın, gelirlerinin büyük kısmının TL cinsinden olduğunu belirterek, döviz cinsinden borçlanmanın TL'deki değer kaybıyla borçlanma maliyetini artırdığına dikkat çekildi. Raporda artan faizlerin Türkiye'de ekonomik aktivite üzerinde de ağırlık oluşturacağı öngörülürken, bu durumun şirketlerin karlılıkları üzerinde negatif yansıması olabileceği ifade edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...